4.12.15

Ευρωπαϊκή υπόθεση η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων...


Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει δημόσια θέση για το σενάριο να τεθεί η Ελλάδα εκτός της Συνθήκης Σένγκεν. Μιλώντας στο...
καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής ο Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι για τη γερμανική κυβέρνηση είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελευθερία διακίνησης είναι συνδεδεμένη με την προστασία και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων συνιστά, κατά τον κ. Ζάιμπερτ, ευρωπαϊκή υπόθεση. Και αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που προκύψει σε κράτη με εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα ανάγκη, θα πρέπει να παρέχεται βοήθεια από την πλευρά των εταίρων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, την οποία παρουσίασαν στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της πρότασης βρίσκεται η λειτουργία της Frontex. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το γαλλογερμανικό σχέδιο, δήλωσε όμως ότι η Γερμανία έχει προτείνει στη Frontex 100 γερμανούς δημόσιους υπαλλήλους. Από αυτούς, 41 άτομα συμμετέχουν ήδη σε αποστολή στην Ελλάδα.
Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ετέθη και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, ότι οι σχετικές προβλέψεις στη συμφωνία με τους δανειστές, έδωσαν σε ξένους επενδυτές τη δυνατότητα να αγοράσουν μετοχές ελληνικών τραπεζών σε πολύ χαμηλές τιμές. Απαντώντας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ τόνισε ότι το υπουργείο του, όπως και "άλλοι", "χάρηκαν" που βρέθηκαν ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι διέθεσαν χρήματα για ελληνικές τράπεζες. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της χαμηλής κεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα, αυτό είναι "προφανώς αποτέλεσμα μιας λανθασμένης πολιτικής", το οποίο δεν πρόκειται να χρεωθούν οι "ευρωπαίοι φορολογούμενοι".
Όπως υποστήριξε ο κ. Γέγκερ στις αρχές του χρόνου οι ελληνικές τράπεζες ήταν "επαρκώς" κεφαλαιοποιημένες. Κατόπιν ήρθε μια νέα κυβέρνηση στην εξουσία και ακολούθησαν οι διαπραγματεύσεις των δανειστών μαζί της. Μετά τις "ανάμεικτες" και εν μέρει "θυελλώδης εμπειρίες", ως συνέπεια της κυβερνητικής αλλαγής, θα πρέπει "όλοι να είμαστε ευγνώμονες" για το γεγονός ότι τα πράγματα τώρα βρίσκονται σε "κανονική τροχιά". Οι δανειστές, πάντως, "θα δώσουν μεγάλη προσοχή ώστε και στο μέλλον η ελληνική πλευρά να τηρεί τα υπεσχημένα." Ο κ. Γέγκερ εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Ελλάδα,καταβάλλοντας τις αναγκαίες προσπάθειες, θα καταφέρει να ξεπεράσει την "όντως δυσχερή κατάσταση" στην οποία βρίσκεται.

Πηγή: Deutsche Welle

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: