9.12.15

Βρυξέλλες: Το ΔΝΤ είναι ήδη στο ελληνικό πρόγραμμα...


Το ΔΝΤ είναι ήδη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με λεφτά, ακόμα και μετά τον...
Απρίλιο του 2016.

Η Ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε στις Βρυξέλλες, πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις 12 Ιουλίου και στις 14 Αυγούστου έλαβε τα πρώτα χρήματα από αυτό αποδεχόμενη την ισχύ των συμφωνηθέντων.

Η ΕΕ ανακεφαλαιοποίησε τις ελληνικές τράπεζες, με τελευταία την Εθνική χθες το πρωί και μέχρι προχθές και την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών στο Εurogroup τίποτα δεν διεμήνυε πως η Αθήνα θα άλλαζε άποψη.

Κατά συνέπεια αλγεινή εντύπωση στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των εταίρων δημιουργούν προκλητικές δηλώσεις από την Αθήνα, την επομένη κιόλας της ολοκλήρωσης ανακεφαλαιοποίησης και άρα της διασφάλισης των καταθέσεων των πολιτών, πως η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θέλει να αλλάξει τη συμφωνία διαπιστώνοντας ότι τώρα δεν την βολεύει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, αντέδρασε, επώνυμα για να δεχθεί τα πυρά της Αθήνας αργότερα, αλλά η πραγματικότητα είναι, πως μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, αντέδρασαν οι πάντες και όχι μόνο ο Β.Σόιμπλε.

Στην πράξη χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση ποτέ και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αρκετά σύντομα, αν δεν ξύσει τον πάτο του βαρελιού για να πληρώσει τις λήξεις ομολόγων που υπάρχουν μέσα στο 2016.

Το Real.gr πληροφορήθηκε ότι μόνο μέσα στον Ιανουάριο και Φεβρουάριο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει συνολικές λήξεις 2 δισ. Αν στο μέλλον η Ελλάδα αθετήσει πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ξανά, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα εξετάσει αν θα πρέπει να καταστεί απαιτητό το σύνολο του ελληνικού χρέους προς αυτό.

Συνεπώς στις Βρυξέλλες λένε ότι η κυβέρνηση πριν αρχίσει να εκτοξεύσει πύρινους λόγους εναντίον εκλεγμένων εκπροσώπων άλλων λαών, που τυγχάνουν οι μεγαλύτεροι καθαροί δανειστές της χώρας, απλά και μόνο γιατί επικαλούνται τη συμφωνία του Ιουλίου, ας ρίξουν μια ματιά στο καταστατικό του ESM.

Το καταστατικό του ΕSM αναφέρει κατά γράμμα ότι ο οργανισμός χρηματοδοτεί χώρες όπου στα προγράμματα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Το Real.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες επαφές σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ του ΔΝΤ και παραγόντων των Βρυξελλών και το Ταμείο έχει διαμηνύσει ότι προετοιμάζει τη μετάβαση σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα τον Απρίλιο.

Επιπλέον, το γερμανικό κοινοβούλιο έχει πάρει την αμετάκλητη απόφαση να μην χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου και πλειοψηφία για το αντίθετο δεν πρόκειται να υπάρξει.

Παρομοίως, ο λεγόμενος ευρωπαϊκός νότος δεν έχει καμία διάθεση να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα σε κάτι τέτοιο, ειδικά η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας που αντίθετα με ό,τι ακούγεται στην Ελλάδα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με το ελληνικό παράδειγμα της πρώτης περιόδου του 2015 και θα πάρει όλα τα μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη (με πλήρη συμφωνία των σοσιαλιστών, της αντίστοιχης ρεβιζιονιστικής αριστεράς και του αντίστοιχου κομουνιστικού κόμματος).

Σε αντίθεση με ότι ακούγεται η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας θέλει να παραμείνει στις αγορές με χαμηλά επιτόκια και ξέρει υπό ποιες συνθήκες είναι αυτό δυνατό.

Σε σχέση με το εφεύρημα ότι το ΔΝΤ θα είναι πιο σκληρό στο ασφαλιστικό και οι εταίροι πιο χαλαροί, οι πάντες στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι οι στόχοι είναι στόχοι και η σοβαρή λύση είναι αναπόφευκτη.

Δεν λύνουμε το θέμα του ασφαλιστικού γιατί μας το ζητάει κάποιος, αλλά γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις και γιατί άνθρωποι που δεν πλήρωσαν και δεν δούλεψαν όσο έπρεπε, εισπράττουν πάρα πολλά εις βάρος ακόμη περισσότερων που πλήρωσαν και δούλεψαν.

Οι Βρυξέλλες ξέρουν πολύ καλά και αυτό γράφουν οι εκθέσεις της τρόικας από το 2010 ότι το σύστημα δεν άλλαξε λόγω επιρροής οργανωμένων συμφερόντων (οι εκθέσεις είναι δημόσια προσβάσιμες στον ιστότοπο της ΕΕ). Άρα όχι, οι εταίροι δεν θα είναι πιο μαλακοί από το ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΕΕ και ΔΝΤ δεν έχουν πια σοβαρές διαφωνίες για το χρέος και αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση που προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτό. Για την ιστορία, από το ΔΝΤ προσπάθησε να απαλλαγεί και η κυβέρνηση Σαμαρά, που όταν κατάλαβε ότι αυτό δεν γίνεται, αποφάσισε να απαλλαγεί από όλο το πρόγραμμα βγαίνοντας σταδιακά στις αγορές.

Όταν ήταν πολύ κοντά στο στόχο (τέτοιες μέρες πέρσι εγκρίθηκε η τετράμηνη παράταση που θα οδηγούσε σε προληπτικό πρόγραμμα), προκηρύχθηκαν εκλογές και η συνέχεια είναι γνωστή.

Οι Βρυξέλλες έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι ο μόνος τρόπος να αποτινάξει το στίγμα του προγράμματος είναι να καταφέρει αυτόνομο δανεισμό, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με τον μόνο τρόπο που καταλαβαίνουν οι αγορές: εφαρμόζοντας το πρόγραμμα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: