...έξω από το ελληνικό πρόγραμμα...
Προβληματισμένος από τη «μη εποικοδομητική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα» εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε...
συνέντευξή του στους Financial Times, αφήνοντας να εννοηθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το Ταμείο θα πρέπει να αφήσει το τρίτο ελληνικό πακέτο στα χέρια της ευρωζώνης.
«Πιστεύουμε ότι έπειτα από έξι χρόνια διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα ενδο-ευρωπαϊκά θέματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκτίμηση που -όπως σχολιάζουν οι FT- πιθανότατα θα εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Ο κ. Τσίπρας διακινδυνεύει να αποξενώσει και το Ταμείο», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «που είναι υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ώρα που η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται κατά της διαγραφής του».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα του μνημονίου όσο πιο γρήγορα γίνεται με στόχο να ανακτήσει η χώρα την κυριαρχία της και να ξεφορτωθεί την «τρόικα».
«Πιστεύουμε ότι όσο πιο σύντομα ξεφύγουμε από το πρόγραμμα τόσο το καλύτερο για τη χώρα μας», είπε. «Εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».
Και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταστεί δυνατόν να αρθούν τελείως τα capital controls μέχρι τον Μάρτιο και πως «πριν το τέλος του 2016» η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές.
«Είμαστε σε πρόγραμμα επί πέντε χρόνια. Είναι δύσκολο για μια χώρα της Ε.Ε. να έχει χάσει την κυριαρχία της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να την ανακτήσει και να ξεφύγει από τον έλεγχο της τρόικας, θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία. Είναι δύσκολο, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή για όλους».
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το τρίτο πακέτο που πρόκειται να περάσει από τη Βουλή τον Ιανουάριο συμπεριλαμβάνει «ένα βήμα που είναι δύσκολο διότι περιέχει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».
Η Αθήνα -σημειώνουν οι FT- ανθίσταται στην απαίτηση του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για τη μείωση των ελλειμμάτων των συνταξιοδοτικών ταμείων το 2016 μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την εξεύρεση εναλλακτικών περικοπών.
Το ΔΝΤ έχει αναστείλει την περαιτέρω δανειοδότηση της Ελλάδας λόγω των ανησυχιών του για τη βιωσιμότητα του χρέους, το οποίο προβλέπει ότι θα ξεπεράσει το 190% του ΑΕΠ το 2016.
«Ο οδικός μας χάρτης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους FT, «είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την αναγκαία μείωση του χρέους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου