25.12.15

«Όχι» σε νέες εκλογές λένε οι Ισπανοί...

«Όχι» σε νέες εκλογές λένε οι Ισπανοί
Λιγότερο από το ένα τρίτο των Ισπανών επιθυμεί να διεξαχθούν νέες πρόωρες εκλογές στη χώρα, έπειτα από αυτές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες κανένα κόμμα δεν κατήγαγε καθαρή νίκη, ενώ τα δύο τρίτα των πολιτών τάσσονται υπέρ μιας...
συμφωνίας μεταξύ κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Μόλις το 7% εξ όσων ερωτήθηκαν είπε ότι θα ψήφιζε κάτι άλλο σε ενδεχόμενες νέες εκλογές, ενώ το 87,1% απάντησε ότι θα ψήφιζε το ίδιο.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του —υπηρεσιακού πλέον— πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε μεν τις περισσότερες ψήφου στις εκλογές της Κυριακής αλλά απώλεσε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Και τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας έχασαν ψήφους οι οποίες μετακινήθηκαν σε δύο νεοπαγή κόμματα, το οικονομικά φιλελεύθερο και κοινωνικά συντηρητικό Ciudadanos (Πολίτες) αλλά και το αριστερό Podemos (Μπορούμε).

Μόλις το 1,4% όσων δήλωσαν υποστηρικτές του PP θα μετέβαλε την ψήφο του σε ενδεχόμενες νέες εκλογές, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων του PSOE που δήλωσε ότι θα ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα αντιθέτως ανέρχεται σε 6,8%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Invymark για το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Το 27% εξ όσων ερωτήθηκαν απάντησε ότι θα προτιμούσε να δει τον Ραχόι να παραμένει στον θώκο του πρωθυπουργού, ενώ το 26% εξέφερε την άποψη ότι πρέπει να τον αντικαταστήσει ο ηγέτης του Ποδέμος, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 προσώπων διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Εξάλλου στο χριστουγεννιάτικο διάγγελμά του προς τους Ισπανούς, ο βασιλιάς Φελίπε κάλεσε να υπάρχει ανοχή στην πολιτική ποικιλομορφία. Ο μονάρχης, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου είναι σήμερα υψηλότερο από αυτά των πολιτικών στην Ισπανία, είπε ότι ενέχει κινδύνους η προσπάθεια επιβολής των απόψεων ενός κόμματος στα άλλα.

Αυτό «μας οδήγησε ιστορικά στην παρακμή, στη φτώχεια και στην απομόνωση. Είναι ένα σφάλμα του παρελθόντος μας το οποίο δεν πρέπει να επαναλάβουμε», είπε ο Φελίπε, αναφερόμενος προφανώς στην εποχή της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975).

Ο ίδιος ευχήθηκε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, η οποία προσφέρει «αξιοπρεπή δουλειά... και επιτρέπει οι ανισότητες, οι οποίες επιτάθηκαν λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, να μειωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: