Δεν αφορά το νομοσχέδιο την δυνατότητα υιοθεσίας παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια και αυτό θα ξεκαθαριστεί με διάταξη που θα...
εισαχθεί στο νομοσχέδιο. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής. Το νομοσχέδιο καταψηφίσθηκε επί της αρχής από τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά εγκρίθηκε από την Επιτροπή χάρη στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.
Ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε τέσσερις αλλαγές που θα γίνουν στο νομοσχέδιο:
άρθρο 12: θα γίνει διευκρίνιση που θα καθιστά σαφές, χωρίς να αλλάζει το περιεχόμενο του νόμου, ότι δεν αφορά την υιοθεσία.
οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις κρατούμενες μωρομάνες θα αφορούν μητέρες με παιδιά έως οκτώ ετών.
εκπαιδευτική άδεια: «μετά την παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων για την αποκλειστική αρμοδιότητα χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας δεν μπορώ να είμαι βασιλικότερος του βασιλέως ή εισαγγελικότερος των εισαγγελέων», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανακοίνωσε ότι «η ρύθμιση θα μεταβληθεί, θα υπάρχει και η αρμοδιότητα του ανακριτή μαζί με το Πειθαρχικό Συμβούλιο και σε περίπτωση διαφωνίας θα αποφασίζει το Δικαστικό Συμβούλιο. Επομένως κριτήριο για την χορήγηση άδειας θα είναι και τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία». Σημειώνεται ότι η ρύθμιση φέρεται να αφορά την εκπαιδευτική άδεια του κρατούμενου Ρωμανού.
χρήση όπλων από εξωτερικούς φρουρούς.
Κατά την ψηφοφορία επί της αρχής ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου είπε ότι «είμαστε θετικοί, όμως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για τις οποίες έχουμε σοβαρότατες ενστάσεις. Υπάρχει πρόβλημα συμφωνίας. Να μην ξαναπάμε όπως στην ιθαγένεια που δεν ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αυτές οι διατάξεις που μας βρίσκουν αντίθετους πρέπει να αφαιρεθούν ή να τροποποιηθούν».
Επίσης ο εισηγητής του Ποταμιού αρχικά είπε ότι «υπάρχει επιφύλαξη. Δεν αφορά τα άρθρα του συμφώνου συμβίωσης, αλλά το υπόλοιπο κομμάτι. Με βιτρίνα τα δικαιώματα των ομόφυλων προσπαθείτε να κάνετε άλλα πράγματα». Όμως μόλις ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης ανακοίνωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν εγκρίνεται και πρέπει να αποσυρθεί – παρά το ότι είχε ήδη υπάρξει πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη). Αμέσως όμως τοποθετήθηκε θετικά για το νομοσχέδιο ο Μάριος Γεωργιάδης. Αλλά και ο Ι. Φωτήλας άλλαξε την ψήφο του δηλώνοντας ότι «εφόσον τίθεται τέτοιο ζήτημα το Ποτάμι ψηφίζει ναι επί της αρχής».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την έναρξη της συζήτησης έθεσε θέμα ανάκλησης του νομοσχεδίου. «Ως τι εισάγεται το νομοσχέδιο; Είναι της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί έχουμε την δήλωση του υπουργού Άμυνας και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου. Πέρα του ότι θεωρώ ανοησίες αυτά που είπε, θεωρώ δεδομένη την θέση του ότι δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο. Δεν αμφισβητώ την αρχή της δεδηλωμένης, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται το νομοσχέδιο, να συζητήσουμε όλα τα άλλα κόμματα τις ρυθμίσεις και να συζητήσουμε σε ποια άρθρα συμφωνούμε και ποια πρέπει να αφαιρεθούν», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.
«Η επισημότητα μίας δήλωσης πρέπει να κρίνεται εδώ, στην Βουλή. Βεβαίως το νομοσχέδιο είναι της κυβέρνησης. Εδώ θα κληθούν όλα τα κόμματα να δηλώσουν επί της αρχής αν αποδέχονται το νομοσχέδιο» του απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Συρίγος.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου