Πριν καν η κυβέρνηση «ανασάνει» με την ψήφιση χωρίς απώλειες του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων χθες βράδυ από τη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να...
αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις –αυτή τη φορά ως προς το προσφυγικό.
Η Αθήνα λέει «όχι» στο σχέδιο της Κομισιόν για την νέα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και το παζάρι στις Βρυξέλλες αναμένεται σκληρό.
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς σε αρκετές χώρες δεν έχει υποχωρήσει το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, ούτε έχουν «σβήσει» οι κατηγορίες πως η χώρα μας δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση λέει ένα διπλό «όχι» στο σχέδιο για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής: απορρίπτει, δηλαδή, αφενός την «ανεξέλεγκτη» δράση της Ακτοφυλακής στα σύνορα ενός κράτους-μέλους χωρίς την προηγούμενη άδεια από το μέλος αυτό και, αφετέρου, την πρόβλεψη περί κοινών περιπολιών.
Αυτές τις δύο προβλέψεις, εξάλλου, διαπραγματεύονταν και χθες στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα συζητεί ακόμη και το ενδεχόμενο ενός «βέτο», αν δεν υποχωρήσει η επιμονή ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών για μία «ανεξέλεγκτη» Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή που θα δρα χωρίς να… ζητά την άδεια του κράτους-μέλους, εντός των συνόρων του οποίου επιχειρεί. Επίσης, σκληρή μάχη δίνεται και ως προς τη διατύπωση για την συνεργασία της Ακτοφυλακής με γειτονικά κράτη, καθώς στο κείμενο του σχεδίου αναφέρεται η φράση «κοινές περιπολίες», ενώ η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει τη φράση αυτή με την πρόταση «συνεργασία μεταξύ χωρών», προκειμένου να μην αφεθεί ανοιχτό παράθυρο για κοινές περιπολίες της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο. «Αυτά είναι θέματα εθνικής κυριαρχίας και δεν κάνουμε πίσω», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι αύριο και μεθαύριο η Σύνοδος για τον πρωθυπουργό θα είναι έντονη και δύσκολη.
Άλλες συμμαχίες
Το στοιχείο δυσκολίας, πάντως, για την ελληνική πλευρά και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλο, καθώς σε αυτό τον διαγκωνισμό με το Βερολίνο, οι συσχετισμοί και οι συμμαχίες είναι εντελώς διαφορετικές με τις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα και το Μνημόνιο. Μ’ άλλα λόγια, το Παρίσι στηρίζει αναφανδόν την πρόταση για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή ενώ η Ιταλία εμφανίζεται «αδιάφορη». Στον αντίποδα, χώρες που υιοθετούν σκληρή θέση έναντι της Ελλάδας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και, ως εκ τούτου, αυτή η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες διεξάγεται με… εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς και συμμαχίες απ’ ό,τι είχε συνηθίσει η ελληνική πλευρά.
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου