«Καλώς ήρθατε στο Ελσίνκι». Αυτά τα λόγια θα ακούσουν σήμερα 24 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που επιλέχθηκαν ως η δεύτερη ομάδα που θα μετεγκατασταθεί από την Αθήνα σε...
χώρα της Ευρώπης στο πλαίσιο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού προγράμματος. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες, ανάμεσά τους και τέσσερα βρέφη, που ταξιδεύουν με πτήση της Aegean στη φινλανδική πρωτεύουσα, μέσω Κοπεγχάγης, συνοδευόμενες από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Πρόκειται για τη δεύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Αθήνα, καθώς μία ομάδα είχε φύγει στις 4 Νοεμβρίου με προορισμό το Λουξεμβούργο. Οι Φινλανδοί έχουν επίσης δεχτεί άλλους 49 πρόσφυγες από την Ιταλία.
Η Φινλανδία, μία χώρα με πληθυσμό 5,4 εκατ. κατοίκους έχει περίπου 32.000 αιτήσεις για άσυλο. «Προς το παρόν η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας» δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Jorma Vuorio, γενικός διευθυντής του Τμήματος Μεταναστευτικής Πολιτικής του φινλανδικού υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Vuorio αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες είπε ότι αναγνωρίζει ότι είναι μεγάλο το βάρος που της αναλογεί σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την παραμονή των μεταναστών στην πρώτη χώρα υποδοχής: «Οι πρόσφυγες πρέπει να μένουν στα hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία. Η Φινλανδία είναι πρόθυμη να βοηθήσει αλλά ο έλεγχος και όλες οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται στη δική σας χώρα και στη συνέχεια να μετεγκαθίστανται με σχέδιο στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Στο protothema.gr που επισκέφτηκε τη φινλανδική πρωτεύουσα μίλησε και ο κ. Vesa Blomqvist, επικεφαλής του Τμήματος Φύλαξης Συνόρων του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Blomqvist στο πλαίσιο της ιδιότητάς του έρχεται συχνά στην Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Κω. «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλή», σχολιάζει. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, μέσω της Frontex. Εδώ και δύο χρόνια στέλνουμε μέσα αλλά και προσωπικό. Το 2014 ήταν 41 τα μέλη μας στη χώρα σας, ενώ για το 2016 θα έρθουν 70 υπάλληλοι. Υπάρχουν διάφορα κακώς κείμενα στη διαχείριση της κατάσταση και η Ελλάδα πρέπει να τα λύσει. Αν δεν υπάρξει σωστός έλεγχος, δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου