... στα επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους...
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε, με δηλώσεις του, υπέρ της...
δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει αρμονικά με το Ισραήλ, αλλά και κατά των εποικισμών. Σαφώς, δε, εξέφρασε την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ μίας βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές καταδίκασαν την τρομοκρατία, ενώ συμφώνησαν ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Ακόμη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξέτασαν πώς η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Ακόμη, σε μια συμβολική κίνηση, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι, από δω και στο εξής, σε όλα τα έγγραφα του ελληνικού κράτους, θα γίνεται αναφορά σε «Παλαιστίνη» και όχι σε «Παλαιστινιακή Αρχή». Ξεχωριστή αναφορά, δε, έκανε στο ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής για την αναγνώριση παλαιστιανικού κράτους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, αφού ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκλησή του στην «όμορφη» και «ιστορική», όπως είπε, Αθήνα, αναφέρθηκε στην στήριξη του ελληνικού προς τον παλαιστινιακό λαό.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής για την ενίσχυση της συνεργασίας της Παλαιστίνης με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην επαναπροώθηση των Παλαιστίνιων προσφύγων στην πατρίδα τους.
«Δεν έχουμε καμία διαφωνία με την Ελλάδα» υπογράμμισε, αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν ειρήνευση στην περιοχή και να ζήσουν ειρηνικά με τους Ισραηλινούς, κάνοντας λόγο για «τελευταία ευκαιρία» επίλυσης του Παλαιστιανικού.
Κάλεσε, ακόμη, τη διεθνή κοινότητα να δείξει μέριμνα για την επίλυση του Μεσανατολικού, όπως κάνει με τη Συρία και την Υεμένη, προκειμένου στο τέλος η Παλαιστίνη να έχει το δικό της κράτος.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε δημοσιογραφική ερώτηση, αναφορικά με το γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει επίσημα την Παλαιστίνη. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει κάτι τέτοιο, όταν κρίνει ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Μεσανατολικού είναι εφικτό να οδηγήσουν σε απτό αποτέλεσμα.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες που προωθεί η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο και άλλα κράτη (όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ), εξηγώντας ότι η Ελλάδα δεν στρέφεται κατά τρίτων και προχωρά στις ενέργειες αυτές, ως πύλη εισόδου ενεργειακών κοιτασμάτων.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «κλειδί» την επίλυση τόσο του Μεσανατολικού όσο και του Κυπριακού, προκειμένου να αλλάξει ριζικά ο χάρτης της περιοχής, προς όφελος των λαών.
Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεών τους, οι κ.κ. Τσίπρας και Αμπάς κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατέθεσε στεφάνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου