Οι ισπανικές εκλογές ήταν πάντα πιθανό να φέρουν ως αποτέλεσμα μια...
κατακερματισμένη βουλή. Ωστόσο, το αποτέλεσμα που βγήκε από τις εκλογές της Κυριακής είναι ακόμη πιο μπερδεμένο από ό,τι ανέμενα. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, τερμάτισε πρώτο και εξασφάλισε 123 από τις 350 έδρες στην κάτω βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου -63 λιγότερες από ό,τι στις γενικές εκλογές του 2011 και 53 λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για να σχηματιστεί απόλυτη πλειοψηφία.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) ήρθε δεύτερο με 90 έδρες, και ακολούθησε το Podemos με 69 έδρες και το κεντρώο Ciudadanos με 40. Από τις υπόλοιπες 28 έδρες που απομένουν, τις 26 έλαβαν περιφερειακά κόμματα και δύο έλαβε η Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU).
Ο δικομματισμός τραυματίστηκε, αλλά δεν έχει πεθάνει
Όπως ανέμενα, τα δύο παραδοσιακά κόμματα τα έχουν πάει αρκετά καλά συνολικά δεδομένου και του πλαισίου βάσει του οποίου πολλοί προέβλεπαν το θάνατό τους -και με τη βοήθεια του ισπανικού εκλογικού συστήματος. Τόσο το ΡΡ όσο και το PSOE υπέστησαν απώλειες σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά μαζί κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν άνω του 50% σε πανελλαδικό επίπεδο -περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν από τις δημοσκοπήσεις- και κέρδισαν περισσότερο από το 60% των εδρών.
ΚΑι τα δύο κόμματα ωστόσο είναι πολύ μακριά από το να κατακτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Rajoy αξίωσε το δικαίωμα να έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ως ο ηγέτης του κόμματος με τις περισσότερες ψήφους. Ο Σοσιαλιστής ηγέτης Pedro Sanchez παραδέχθηκε την ήττα του και αναγνώρισε ότι το Rajoy δικαιούται να έχει μια πρώτη προσπάθεια. Χωρίς να υπάρχει ένας προφανής συνδυασμός στον ορίζοντα, θα χρειαστούν πολλά παζάρια και προσπάθεια προκειμένου η Ισπανία να αποφύγει την επανάληψη των εκλογών.
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου