Την διάθεση για λήψη πρωτοβουλιών που θα εμπλουτίσουν την συνεργασία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, με τον κ. Ποπόσκι να σημειώνει πώς πρέπει οι δύο χώρες να συνεργαστούν σε περισσότερους τομείς.
Στην...
κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στο πλαίσιο της επίσκεψης του Νικόλα Ποπόσκι στην Αθήνα, επισημάνθηκε η ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο χωρών.
«Συζητήσαμε με βάση τη διάθεσή μας για πρωτοβουλίες προκειμένου να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, τις ευρωπαϊκές της προοπτικές της ΠΓΔΜ, για σειρά μεταρρυθμίσεων σε όλη την περιοχή για την καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, συμπληρώνοντας πως «θέλουμε και οι δύο καλή συνεργασία, να απομονώσουμε φωνές ακραίου εθνικισμού, να μην επιδείξουμε αδράνεια» υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης των συζητήσεων που γίνονται στον ΟΗΕ για το όνομα.
Ο σκοπιανός ομόλογός του, Νικόλα Ποπόσκι σημείωσε «Είναι σημαντικό το βήμα των ελληνικών φορέων που μιλούν μαζί μας. Νομίζω ότι είναι ο σωστός δρόμος της διμερούς μας σχέσης. Συμπεράναμε ποιοι είναι οι τομείς που διαφέρουν οι θέσεις μας και προσδιορίσαμε ποιοι τομείς είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες μας. Επιθυμούμε συνεργασία σε περισσότερους τομείς με την Ελλάδα, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες κάνουμε προσπάθειες να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».
Αναφερόμενος στην ονομασία, είπε πως γίνεται συζήτηση υπογραμμίζοντας πως «η ΠΓΔΜ έχει στρατηγική να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οδεύουμε. Με την Ελλάδα μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρίες ωφέλιμες και να τις αξιοποιήσουμε στην ενταξιακή μας πορεία στην ΕΕ».
Κλείνοντας, ο κ. Ποπόσκι είπε πως οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες.
«Απαιτούμε την προστασία του Μακεδονικού ονόματος»
Με αφορμή την συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Ποπόσκι, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας πως δεν αποδέχονται «τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά του να συμπεριλαμβάνονται στην ονομασία των Σκοπίων. Εμείς οι απανταχού Μακεδόνες ποτέ δεν θα δεχτούμε αυτό και όποια ελληνική κυβέρνηση δεχτεί μια τέτοια συμφωνία θα θεωρηθεί από εμάς ως μία προδοτική πράξη».
Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων που κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και στα μέλη της Βουλής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Πόποσκι κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με εσάς. Η επίσκεψη αυτή γίνεται με δεδομένο ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αποκλείεται αν δεν προηγηθεί συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για την ονομασία της γείτονος.
Κύριε Υπουργέ αυτή η επίσκεψη μας ανησυχεί γιατί γίνεται κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας. Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση, το προσφυγικό πρόβλημα, τα μνημόνια κτλ. Επομένως είναι ευάλωτη στις απαιτήσεις της γειτονικής χώρας και διαφόρων φορέων οι οποίοι είναι φιλικοί προς τα Σκόπια. Καταλαβαίνουμε πως οι πιέσεις είναι πολλές, αλλά η διαιώνιση του θέματος του ονόματος είναι προτιμότερη αυτή τη στιγμή από μια λύση η οποία εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Γι αυτό πρέπει από την πλευρά μας να αντιπαραβάλουμε τα πλεονεκτήματά μας λόγω της γεωπολιτικής θέσης και δυναμικής της Ελλάδας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι από την ημέρα της ιδρύσεώς τους οι Παμμακεδονικές Ενώσεις δεν αποδέχονται τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά του να συμπεριλαμβάνονται στην ονομασία των Σκοπίων. Αλλωστε γνωρίζετε ότι η ακλόνητη αυτή θέση μας ταυτίζεται με τη βούληση του ελληνικού λαού.
Η οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για την γείτονα χώρα είναι άκρως επικίνδυνη για τον Ελληνισμό. Σύνθετη ονομασία σημαίνει ότι ένα πολυεθνές, σλαβοαλβανικό επί το πλείστον κράτος με διαδρομή μόνον 23 χρόνων, θα μοιράζεται το αρχαίο όνομα της μοναδικής Μακεδονίας με τον ελληνισμό. Επιπλέον, η λέξη «Μακεδονία» μετά από 3000 χρόνια θα αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο κράτος βορείως της Μακεδονίας μας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας. Εμείς οι απανταχού Μακεδόνες ποτέ δεν θα δεχτούμε αυτό και όποια ελληνική κυβέρνηση δεχτεί μια τέτοια συμφωνία θα θεωρηθεί από εμάς ως μία προδοτική πράξη.
Κάνουμε έκκληση και προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Π. Καμμένο, προς τον οποίο κοινοποιείται η παρούσα, με την ιδιότητά του ως αρχηγού του δευτέρου κόμματος της συγκυβέρνησης, αλλά και ως υπουργού ενός από τα πλέον νευραλγικά υπουργεία της χώρας μας, να μην υποκύψει σε οποιεσδήποτε πιέσεις ώστε όλοι ενωμένοι να προστατέψουμε το όνομα και την ιστορία των Μακεδόνων.
Κύριε Υπουργέ, απαιτούμε την προστασία του Μακεδονικού ονόματός μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν είμαστε διατεθημένοι να τα χαρίσουμε σε κανέναν.
Ελπίζουμε ότι κι εσείς συμμερίζεστε αυτή την αταλάντευτη θέση μας, την οποία άλλωστε υπερασπίζεται με σθένος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου