Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς...
όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου: όλοι θα αξιολογηθούν μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων, όχι μόνο οι συντονιστές αλλά κυρίως οι αναπληρωτές υπουργοί.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει από τις αρχές του μήνα τον προγραμματισμό των υπουργείων με χρονοδιαγράμματα σε βάθος τετραετίας ενώ έχει αιτηθεί να διαμορφωθούν οι άμεσες προτεραιότητες για το 2016.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει από την αρχή της νέας θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της κυβέρνησης.
Το χρονικό αυτό διάστημα συμπίπτει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό καθώς και με την πιθανή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο έως και τον Μάρτιο.
Το Μαξίμου ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος στα μέσα Ιανουαρίου και με προφανή στόχο να περιορίσει τις διαφωνίες σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα επιφέρει σημαντικές περικοπές, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιθανός ένας ανασχηματισμός στις αρχές του 2016.
Το κυβερνών κόμμα ακολουθώντας τις τακτικές των κομμάτων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, ρίχνει το …τυράκι του ανασχηματισμού αφήνοντας «υποσχετική» σε όσους στηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα.
Όμως το επιτελείο του Πρωθυπουργού που επισήμως …ξορκίζει τα σενάρια το ανασχηματισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του The TOC.gr έχει εισηγηθεί αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού για τρεις σημαντικούς λόγους:
Για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί στην λειτουργία της κυβέρνησης προκειμένου να ενταθεί η προώθηση των ρυθμίσεων για θέματα κοινωνικής πολιτικής αλλά και για την επίσπευση των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία
Για την αναδιάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων μετά την μάχη του ασφαλιστικού και κυρίως μετά την εκλογή νέου αρχηγού στην ΝΔ
Για την διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος όπου θα σφραγίσει την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο και θα ανοίξει την πόρτα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ευρώπης προκειμένου το κυβερνών κόμμα να συμμετέχει ως παρατηρητής.
Δέκα υπουργοί στην κόκκινη γραμμή της αξιολόγησης
Σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχει ξεκινήσει η… αξιολόγηση των υπουργών από τις συζητήσεις που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους βουλευτές του κόμματος απ΄ όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών, η κυβέρνηση έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις …παραλήψεις δεκάδων ακινήτων και εκατομμυρίων ευρώ από παρελθούσες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη σε μία περίοδο που οι πολίτες υποφέρουν.
Στο Μαξίμου φέρεται να υπάρχουν εισηγήσεις για την αντικατάσταση του Γ. Σταθάκη κοινή συναινέση με τον υπουργό Οικονομίας.
Στην κόκκινη ζώνη της …αξιολόγησης βρίσκονται επίσης:
Το επιτελείο στο υπουργείο Παιδείας όπου προΐσταται ο Νίκος Φίλης. Τον Υπουργό Παιδείας τον ακολουθεί ακόμα η δήλωση του για την γενοκτονία των Ποντίων όπου τον έβαλε στο μάτι του κυκλώνα και ξεσήκωσε τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των Ποντίων κατά της κυβέρνησης. Αντίστοιχα η αναπληρωτής υπουργός κ. Σ. Αναγνωστοπούλου, εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη, κυρίως, με την πρόσληψη συγγενών της σε υπουργικά γραφεία.
Στο υπουργείο Εσωτερικών ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής απλά …συντονίζει των τεσσάρων υπουργείων που έχει υπό την εποπτεία του ενώ η Κουμουνδούρου βοά ότι ο υπουργός Εσωτερικών περιορίζεται σε δημόσιες σχέσεις και …«εξυπηρετήσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων», όπως λένε χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη. Ο «πασοκογενής» Π. Κουρουμπλής δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον υφυπουργό Γ. Μπαλάφα αλλά και τον αν. υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησαν τον κ. Κουρουμπλή ότι δεν συνεργάζεται με τα μέλη της ΚΟ το κόμματος, βάζοντας τον υπουργό Εσωτερικών στην κόκκινη ζώνη των υπουργών που τελούν υπό αξιολόγηση.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης έχει κατηγορηθεί τον τελευταίο καιρό ότι δεν συμμετέχει ενεργά στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής αν και έχει πιστωθεί την συμφωνία με τους δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ.
Κίτρινες κάρτες έχουν δει κατά καιρούς από το Μαξίμου, οι ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Πολιτισμού. Ο Γ. Κατρούγκαλος τα παίζει «όλα για όλα» με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Όμως η αν. υπουργός Θ. Φωτίου έχει δυσαρεστήσει και αυτήν την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος με τις δηλώσεις της για τα …γεμιστά με τα οποία μπορεί να ζήσει η ελληνική οικογένεια, όπως έχει πει. Ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς μπέρδεψε τα πράγματα με τις δηλώσεις για τα αγάλματα του Παρθενώνα.
Στο υπουργείο Υγείας οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης φαίνεται ότι θα ολοκληρώσουν το έργο τους με τις τοποθετήσεις των νέων διοικητών νοσοκομείων καθώς οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις με δημοσιογράφους κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου κρίθηκε ότι όχι μόνο δεν προσέφερε αλλά επέφερε πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου