4.12.15

Σένγκεν: Κινήσεις της Αθήνας για εκτόνωση της κρίσης...


Σε μια σειρά από κινήσεις προχώρησε η κυβέρνηση, ώστε να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και να σταματήσει τη συζήτηση που έχει ανοίξει ανεπίσημα στην...
Ευρώπη σε σχέση με το ενδεχόμενο, να τεθεί η Ελλάδα εκτός συνθήκης Σένγκεν.

Έτσι, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε χθες μετά από παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Μουζάλα, αίτημα για ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, επήλθε συμφωνία με την Frontex, ώστε η τελευταία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex, οι υπάλληλοί της, που θα εγκατασταθούν στα σύνορα, θα βοηθήσουν με την ταυτοποίηση των μεταναστών. Το ότι η Αθήνα ως χθες είχε αρνηθεί να ζητήσει τη συνδρομή της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ με το επιχείρημα, πως η φύλαξη των συνόρων αποτελεί αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα, είχε προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ.

Πέρα από αυτά, η Ελλάδα υπέβαλλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και οι τρεις αυτές κινήσεις αποβλέπουν στην εκτόνωση του κακού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα ανάμεσα στους εταίρους, και το οποίο τροφοδοτεί μια άτυπη συζήτηση για ενδεχόμενη αποβολή της χώρας μας από το ευρώ.

Μιλώντας χθες στη βουλή, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε πως μεμονωμένες χώρες προσπαθούν να προκαλέσουν τέτοιο πρόβλημα για τη χώρα μας και ότι επιχειρείται το θέμα να τεθεί μέσω προπαρασκευαστικών εγγράφων, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε δυνάμεις που με ψέματα και παραπληροφόρηση προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν και από την πλευρά μας καθυστερήσεις και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στην κατασκευή των Κέντρων Ταυτοποίησης (hot spots) σε Κω, Λέρο, Σάμο.

Το κακό κλίμα για την Ελλάδα αποτυπώθηκε σε δημοσίευμα των «Financial Times» της Τετάρτης, που υποστήριζε ότι οι Εταίροι εξετάζουν το ενδεχόμενο έξωσης της Ελλάδας από το Σένγκεν επειδή η χώρα αρνείται να συνεργαστεί και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Η κυβέρνηση, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη προχώρησε χθες σε διάψευση αυτών των πληροφοριών, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν». Στη δήλωση της, η κ. Γεροβασίλη επισημαίνει, πως η χώρα υλοποιεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και προσθέτει με νόημα πως «η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή η αιχμή αφορά και την Frontex, η οποία μόνον κατά 10% έχει ανταποκριθεί στα ελληνικά αιτήματα. Έχει ενδιαφέρον, ότι η κ. Γεροβασίλη αποδίδει την επίθεση κατά της χώρας μας σε κύκλους που επιδιώκουν δύο στόχους. Πρώτον τη διάλυση της ΕΕ με το ξήλωμα της συνθήκης Σένγκεν και δεύτερο το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων στους πρόσφυγες.

«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.

Πάντως το κλίμα παραμένει βαρύ. Ως κρίσιμες για την εξέλιξη του θέματος θεωρούνται η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ σήμερα Παρασκευή, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: