20.12.15

Δεν θα γίνουν συζητήσεις για το Κυπριακό...

Δεν θα γίνουν συζητήσεις για το Κυπριακό τον Ιανουάριο στο Ντάβος - Media
...τον Ιανουάριο στο Ντάβος...

O Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μια...
πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό (Ελληνοκυπριακή, Τουρκοκυπριακή κοινότητα, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία). Όπως δήλωσε πριν λίγο δεν είναι η ώρα για μια πολυμερή διάσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε προγραμματίζει την πραγματοποίηση μιας πενταμερούς διάσκεψης στα τέλη Ιανουαρίου στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός, και ήδη έχουν σταλεί προσκλήσεις στα πέντε μέρη. Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνει πενταμερής αλλά πολυμερής διάσκεψη με την συμμετοχή και της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν θα έρθει η ώρα για συζήτηση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού. Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, σήμερα δεν βολιδοσκοπήθηκε από τον κ. Έιντε για την συμμετοχή του σε πενταμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι η ώρα για κάτι ανάλογο. Αποδέχθηκε, είπε, πρόσκληση των διοργανωτών του οικονομικού φόρουμ του Νταβός και θα συμμετάσχει. «Πρόθεσή μου δεν είναι να μεταβώ για να συμμετέχω σε μια πολυμερή οποιαδήποτε διάσκεψη. Θα συμμετέχω σε ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το Κυπριακό. Αλλά εάν υπάρξουν, και θα υπάρξουν, διμερείς συναντήσεις, θα είναι στο πλαίσιο του τι επιδιώκουμε, τί επιθυμούμε, τι θα ήταν βιώσιμο σε μια λύση του Κυπριακού».

Παραμένουν οι διαφορές

Μετά τη τελευταία για το 2015 συνάντηση του με τον Ακιντζί, είπε ότι συζήτησαν το περιουσιακό αλλά και πολλά άλλα σημαντικά που αφορούν το Κυπριακό.

Παραμένουν σημείωσε οι διαφορές, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα να εργαστούν με τον κ. Ακιντζί με τρόπο που θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές, με αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της καθεμιάς των κοινοτήτων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι με τον κ. Ακιντζί δεν συζητούν μόνο τη περιουσιακή πτυχή του Κυπριακού, αλλά συζητούν επί του συνόλου των κεφαλαίων. Βεβαίως, πρόσθεσε, το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα, όπως επίσης οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις, τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων κτλ. «Συνεπώς» σημείωσε «αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συνολική, σφαιρική θεώρηση όλων των παραμέτρων προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος». Όπως είπε, η δική του επιθυμία, είναι όχι ποιος θα είναι νικητής ή ηττημένος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και των Τουρκοκυπρίων.
Σε σχέση με την επιστροφή της πόλης της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους μετά τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν έχει συζητηθεί θέμα επιστροφής εδαφών ακόμη, αλλά ο ίδιος θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ, ότι περιοχές που επιστρέφονταν με βάση το σχέδιο Ανάν, δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να αλλοιωθούν.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως περιμένει από τη Τουρκοκυπριακή πλευρά «πέρα από τη ρητορική κάποιες έμπρακτες αποδείξεις ότι εννοούμε αυτό που η ρητορική μεταδίδει. Θέλουμε να δούμε μια ουσιαστική πρόοδο, ενθάρρυνση και στήριξη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε προβλήματα, θέματα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: