17.12.15

Παιχνίδια με τις άδειες και τους θεσμούς...

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ

Μάχη με τη νομιμότητα δίνει η κυβέρνηση για να καταλήξει στον ορισμό των μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, μεταξύ των οποίων και το ΕΣΡ. Μέχρι τις...
20 Ιανουαρίου πρέπει να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα οι επαφές του πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τα κόμματα, ώστε να υπάρξει νέα σύνθεση στο ΕΣΡ. Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Λίνα Αλεξίου, που παραμένει στη θέση της μέχρι να οριστούν αντικαταστάτες, εξαπέλυσε και νέα επίθεση προς την κυβέρνηση, ενώ το μέλος Γιώργος Στεφανάκης υποστήριξε πως με τους χειρισμούς αυτούς γίνεται απόπειρα χειραγώγησης των τηλεοπτικών σταθμών από την κυβέρνηση.
Με δεδομένο ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, δεν θα προχωρήσει τώρα σε μονομερείς ενέργειες. Θα περιμένει την εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ (η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει την άλλη Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, όπου δεν υπάρχει περίπτωση κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους να πάρει το 50% + 1, οπότε η εκλογή θα γίνει στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 10 Ιανουαρίου). Επομένως, μετά την ημερομηνία αυτή θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων για να επιλεγούν τα νέα μέλη του ΕΣΡ και, αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 4/5, η κυβέρνηση με νόμο που θα ψηφίσει θα ορίσει ποιος αποφασίζει για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Επίσης, δεν πρόκειται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για αλλαγή της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων ώστε να έχει η κυβέρνηση την πλειοψηφία. Όλα τα παραπάνω τα άφησε να εννοηθούν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Κατά Σπίρτζη



Να σημειωθεί ότι η Λίνα Αλεξίου σε επιστολή της, που εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής, στη Διάσκεψη των Προέδρων και στην πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κατηγορεί ευθέως τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη ως έναν από τους ανθρώπους που δεν επιθυμούν τις Ανεξάρτητες Αρχές, με αφορμή τις διατάξεις του νόμου για την ΕΕΤΤ, η οποία όμως ορίζεται από τον υπουργό, σε αντίθεση με το ΕΣΡ, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και τα μέλη του ορίζονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Η ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν οφείλεται μόνο στη ΝΔ. Η κυβέρνηση και κυρίως η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχαν στην προηγούμενη Βουλή τη δυνατότητα να ορίσουν μέλη, αλλά δεν το έπραξαν. Ορθά αποφασίστηκε να μην ανανεωθεί η θητεία του προέδρου Ιωάννη Λασκαρίδη και των μελών Γιάννη Παπακώστα και Εύης Δεμίρη, που θα συμπλήρωναν σχεδόν 13 χρόνια στο Συμβούλιο. Αντί να ορίσουν όμως έξι νέα μέλη, η Ζ. Κωνσταντοπούλου ήθελε να παραμείνουν η Λ. Αλεξίου, ο Γ. Στεφανάκης και ο Κ. Αποστολάς, η κυβέρνηση όμως διαφωνούσε. Στη συνέχεια επήλθε συμβιβασμός και με τροπολογία στον νόμο 4325/2015 η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα να λειτουργεί το Συμβούλιο με τέσσερα μέλη, με προεδρεύουσα την αντιπρόεδρο Λίνα Αλεξίου. Με τον νόμο 4339/2015 διακόπηκε αυτοδικαίως η παράταση της θητείας των τριών μελών, καθώς είχε συμπληρωθεί η πρώτη τους τετραετία στο Συμβούλιο.

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: