... θέλουν σκληρές απαντήσεις...
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε στην Ελλάδα, τόνισε πως «οι σκληροί πολιτικοί και οι σκληροί άνθρωποι θέλουν και σκληρές απαντήσεις».
Σχολιάζοντας την νέα...
αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Μάρδας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9» δήλωσε: «Στις θέσεις του κ. Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνεπικουρούμενος από τους δορυφόρους του και γερμανικά μέσα από απηχούν τις θέσεις του, είπε πως «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα». «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας», είπε, υποστηρίζοντας πως δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις.
Η νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε ύστερα από την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το ΔΝΤ και στην επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μη συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Απαντώντας στις δηλώσεις Σόιμπλε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε με νόημα: «Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε απο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του απο την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».
Με σημερινές δηλώσεις η κ. Γεροβασίλη σημείωσε πως «δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο». Όπως είπε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις. Συχνά οι θέσεις αυτές, που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού και ηττήθηκαν στην ΕΕ», πρόσθεσε.
Σχετικά με το ΔΝΤ σημείωσε πως πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Όπως είπε, το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Μάρτιο εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ενώ «αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή». Υπογράμμισε πάντως πως «η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματα μόνη της παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Επισήμανε ακόμη, ότι «παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, δεν ξεχνάμε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλεύθερες και πολλές φορές παρεμβαίνει και σε μη δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματα».
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε πως «έχουν ζητηθεί πολλά από τη χώρα που έχουν εφαρμοστεί, αλλά και πολλά που έχουν απορριφθεί», ενώ επισήμανε ότι «όλα είναι αποτέλεσμα συσχεστισμού και αποτέλεσμα διαπαραγμάτευσης και συμβιβασμών». Ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση η κυβερνητική εκπρόσωπος απέρριψε τον ισχυρισμό του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν, τονίζοντας πως αντιθέτως η κυβέρνηση «θέλει να σταματήσει αυτή την λογική του πελατειακού κράτους». Υποστήριξε ακόμη πως «η συνέντευξη δεν ειναι ρουσφετολογικό εργαλείο και πως δεν πρέπει να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».
«Η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις της», τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μάρδας και πρόσθεσε: «Σε αυτό το εννεάμηνο έχουν γίνει βήματα αναφορικά με την προώθηση ζητημάτων, τα οποία κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν αγγίχτηκαν, όπως, οι πρόωρες συντάξεις και οι σπατάλες του κρατικού προϋπολογισμού».
Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το 2016 μπορεί να είναι έτος ανάκαμψης, αν γίνουν κάποια πράγματα, τα οποία έχουμε προγραμματίσει, και βρίσκονται εκτός συμφωνίας», ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας: «Έχουν προγραμματιστεί κάποια πράγματα, τα οποία συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες, που θα καταλήξουν σε μια αλλαγή της ρότας της ελληνικής οικονομίας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κινήσεις διεθνούς οικονομικής διπλωματίας, που υλοποιεί το υπουργείο των Εξωτερικών, με τομείς ενδιαφέροντος της διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και την προσέγγιση των ξένων επενδύσεων τονίζοντας: «Το αντικείμενο μας είναι η οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας, με κατευθύνσεις την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και την προσέλκυση οικονομικών κεφαλαίων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου