Ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», μιας υπόθεσης που παρουσιάζει μερικές πρωτοτυπίες. Οι εργαζόμενοι έχουν παρουσιάσει ένα..
πρωτοποριακό επιχειρησιακό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης και ανάπτυξης της επιχείρησης. Οι τράπεζες το απορρίπτουν, προτιμώντας να χάσουν χρήματα. Η κυβέρνηση το στηρίζει, αλλά επικαλείται «αντίρροπες δυνάμεις» και μένει παρατηρητής. Και οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται…
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της «Εν.Κλω» παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο για την αναγέννηση της εταιρείας, τη βιώσιμη ανάπτυξη της και την οικονομική ικανοποίηση όλων των πιστωτών (εργαζομένων - Δημοσίου - τραπεζών). Το σχέδιο τους προσκρούει στην πεισματική άρνηση των τραπεζών, που προτιμούν τη λύση των πλειστηριασμών, σε μια προσπάθεια να πάρουν μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται. Ένα πολύ μικρό μέρος μάλιστα, δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία ουσιαστικά ξεπουλιούνται, σε τιμές πολύ κάτω της πραγματικής τους αξίας (στον πρώτο πλειστηριασμό τη Δευτέρα πουλήθηκαν μόλις στο 10% της αξίας τους)
«Η Ελλάδα παγκόσμιος παίχτης στην κλωστοϋφαντουργία»
Η Ελλάδα είναι ένας «παγκόσμιος παίχτης» στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, συγκεντρώνοντας το 95% της ευρωπαϊκής παραγωγής, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της «Εν.Κλω», Γιάννη Μουσουλίδη που τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή «πρώτη ύλη και ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται σε αργία.»
Ο κ.Μουσουλίδης αναφέρθηκε σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανεξάρτητων τραπεζικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κλωστοϋφαντουργία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και είναι βασικό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. «Αντί να φαντασιωνόμαστε ξένους επενδυτές θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε αυτά που έχουμε μπροστά μας», κατέληξε.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των εργαζομένων, Μάρθα Στογιαντσάκη προχώρησε σε μια σύντομη αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την «Εν.Κλω», από το 2004 έως σήμερα. «Ο όμιλος Λαναρά διατηρούσε 17 εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα και μέχρι το 2004 είχε κορυφαίες συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες ρουχισμού, όπως Benetton, Nike κ.α.» τόνισε η εκπρόσωπος των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι μετά άρχισε η οικονομική καταστροφή. «Το διάστημα 2004-2009 δόθηκαν δάνεια 125 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, χρήματα τα οποία δεν μπήκαν στα εργοστάσια, καθώς μόνος στόχος των εργοδοτών ήταν το χρηματιστήριο.»
Αναφέρθηκε επίσης και στην στάση της κ.Λούκας Κατσέλη, που στήριζε το εγχείρημα των εργαζομένων το 2010 ως υπουργός της τότε κυβέρνησης, αλλά ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας δεν επιδεικνύει την ίδια στάση.
«Στηρίζουμε το εγχείρημα αλλά…»
Παρών στην συνέντευξη Τύπου ήταν και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, που εξέφρασε την στήριξη της κυβέρνησης στο εγχείρημα των εργαζομένων, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν «αντίρροπες δυνάμεις» που δεν επιθυμούν την πραγματοποίηση του,
«Προχωράμε μαζί με τους εργαζομένους και ζητούμε πάγωμα των πλειστηριασμών» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις, θύλακες ακόμα και μέσα στο κράτος που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο γ.γ. Βιομηχανίας. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δείξει εδώ και καιρό το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την υπόθεση και πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών. Δήλωση υποστήριξης έκανε και η βουλευτής.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου