Τρίτοι οι Podemos...
Ο Μαριάνο Ραχόι κέρδισε την πρώτη θέση στις ισπανικές εκλογές, αλλά το εκλογικό του ποσοστό δεν του εξασφάλισε την αυτοδυναμία, αφού απέχει πολύ από τις...
176 έδρες που χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των εκλογών αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα στην Ισπανία.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει ποσοστό 28,72% που μεταφράζεται σε 123 έδρες. Στη απερχόμενη Βουλή είχε 186.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με ηγέτη τον 43χρονο Πέδρο Σάντσες έρχεται δεύτερο με 22,01% και 90 έδρες. «Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά. Η Ισπανία θέλει αλλαγή, αλλά η ψηφοφορία ανέδειξε πρώτη πολιτική δύναμη το Λαϊκό Κόμμα» δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που όμως σημειώνει το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του.
Το εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδοτεί το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία, αφού τα δύο παραδοσιακά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 213 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2011 είχαν από κοινού 296 έδρες.
Οι Podemos, στην επίσημα πρώτη τους σε εθνικές εκλογές, βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,66% και περίπου 300.000 ψήφους να τους χωρίζουν από τους Σοσιαλιστές. Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας φαίνεται να συγκεντρώνει 69 έδρες.
Τέταρτοι έρχονται οι επίσης νεοεμφανιζόμενοι, κεντροδεξιάς κατεύθυνσης, Ciudadanos του Άλμπερ Ριβέρα με ποσοστό 13,93% και 40 έδρες.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι φέρνει η επομένη των εκλογών στην Ισπανία. Τα σενάρια ξεκινάνε από τον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, επεκτείνονται σε αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή ακόμα και σε νέα προκήρυξη εκλογών. Αν ο Ραχόι επιχειρήσει να συνεργαστεί με τους Ciudadanos δεν εξασφαλίζει 176 έδρες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται και τρίτος εταίρος.
Ο Ραχόι είπε την Τετάρτη ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, μέχρι στιγμής, όμως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, και το μέλλον γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο.
Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες—και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου