Ο οικονομικός συντάκτης των Financial Times του Λονδίνου, Μάρτιν Γουλφ, μιλώντας στην ετήσια διάλεξη του ΕΛΙΑΜΕΠ επισήμανε τον αρνητικό ρόλο που παίζει η Γερμανία τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη δεν είναι μια Ενωση Προσαρμογής αλλά μια Ενωση Πειθαρχίας, που...
εξωτερικεύει τις αδυναμίες και τα λάθη της στις πιο αδύναμες χώρες».
Η Γερμανία δεν θέλει να αλλάξει την πολιτική της. Μιλάμε για μια γερμανική ευρωζώνη
«Είμαι από τους ελάχιστους οικονομολόγους στον κόσμο που έχει διαβάσει όλο τον Ομηρο από το πρωτότυπο» περηφανεύτηκε ο διεθνούς φήμης και κύρους οικονομικός συντάκτης των Financial Times του Λονδίνου, Μάρτιν Γουλφ, κατά την έναρξη της ομιλίας του, πριν από λίγες μέρες στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Ηρθε ως επίσημος προσκαλεσμένος του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής).
«Παρά το βεβαρημένο μου πρόγραμμα, δεν θα μπορούσα ποτέ να πω όχι σε μια πρόσκληση στην Ελλάδα. Οι πρώτες μου σπουδές ήταν αρχαία ελληνικά και λατινικά και μετά πέρασα στα οικονομικά. Ηθελα να δω από κοντά πώς είναι η κατάσταση στη χώρα σας, καθώς, έως τώρα, τη βλέπω μόνο μέσα από αριθμούς και οικονομοτεχνικά διαγράμματα», παραδέχτηκε.Πράγματι, σε όλη του την ομιλία με τίτλο «Τελείωσε η κρίση του ευρώ; Και τι θα γίνει με την Ελλάδα;», τα διαγράμματα είχαν την τιμητική τους.
Από την άλλη, φράσεις όπως «αληθινή οικονομία», «κοινωνικός αντίκτυπος», «κοινωνικό κράτος» κ.λπ., απουσίαζαν πλήρως και οι «αγορές» εμφανίζονταν να έχουν χαρακτηριστικά υπαρκτής οντότητας - μπορούν να «αγχώνονται», να «νιώθουν ανασφαλείς», να «αναζητούν διέξοδο», αλλά ποτέ «να κάνουν λάθος».
Ο ίδιος, βέβαια, μίλησε γι’ αυτή την αντίφαση, λέγοντας πως στα μετρήσιμα μεγέθη δεν λαμβάνονται πλέον καθόλου υπόψη ούτε οι πραγματικοί πολίτες ενός κράτους ούτε η καθημερινότητά τους: «Στην ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία θεωρούν τα προτάγματα του Κέινς θεμελιώδες κακό», είπε συγκεκριμένα.
«Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη “μικρή” οικονομία στον κόσμο. Βασίζεται μόνο στις εξαγωγές της, δανείζεται ουσιαστικά με αρνητικά επιτόκια (αν είναι αυτό δυνατόν!) και όσο δεν αλλάζει την πολιτική της -κάτι που δεν πρόκειται να γίνει- τόσο οι χώρες του Νότου θα είναι υπό καθεστώς σκληρής λιτότητας», εξήγησε.
Η ΕΚΤ μπορεί
«Η ευρωζώνη δεν είναι μια Ενωση Προσαρμογής αλλά μια Ενωση Πειθαρχίας, που εξωτερικεύει τις αδυναμίες και τα λάθη της στις πιο αδύναμες χώρες», τόνισε. «Μπορεί η ευρωζώνη να φαίνεται ότι έχει εξέλθει της κρίσης, αλλά αυτό είναι απολύτως προσωρινό.
»Μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να γίνει πιο ευέλικτη και λιγότερο σκληρή, μπορεί η ευρωζώνη να αποφύγει μία ακόμη μεγαλύτερη κρίση, η οποία είναι προ των πυλών», διευκρίνισε.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου