31.12.15

«Νεκρά» θάλασσα η Μεσόγειος...

3.770 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους το 2015...

Τα νούμερα προκαλούν σοκ. Θα έπρεπε να έχουν ήδη προκαλέσει σκεπτικισμό, να έχουν ενεργοποιήσει όλους τους απαιτούμενους μηχανισμούς και να...
είχε δοθεί λύση. Ωστόσο, το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: Ποιος είναι ο κόσμος και ο πολιτισμός που πρεσβεύουμε ως «δυτικές κοινωνίες»; Η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταναστών (IOM), αποτελεί κόλαφο και ένα ηχηρό «ράπισμα» για το σύγχρονο κόσμο. Το 2015 γράφτηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ως η χρονιά με το ρεκόρ νεκρών προσφύγων, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθεια αναζήτησης ενός καλύτερου μέλλοντος, ή πιο σωστά, ενός... μέλλοντος, ανήλθε στους 3.770, μόνο στη Μεσόγειο! Στην περιοχή μας. Κάθε μέρα, δηλαδή, πέθαιναν κατά μέσο όρο περισσότεροι από 10 άνθρωποι, ενώ ο «δυτικός κόσμος» παρακολουθούσε το δράμα ως ένα ριάλιτι-σαπουνόπερα, υπολογίζοντας το οικονομικό κόστος της... λύσης που συζητούσε και εξακολουθεί να συζητά, επί μήνες.

Τρεις χιλιάδες εφτακόσιοι εβδομήντα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2015, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη σφαγή. Σχεδόν 1.250 πέθαναν μόνο σε έναν μήνα, τον Απρίλιο. Τα στοιχεία είναι καταιγιστικά. Προκαλούν σοκ, θυμό και τεράστια «γιατί». Το 2014, είχαν χάσει τη ζωή τους 3.270 πρόσφυγες. Ούτε τότε έγινε κάτι. Το 2015, αν και υπήρχε ήδη ο ένας χρόνος εμπειρίας, το πρόβλημα γιγαντώθηκε, ενισχύθηκε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της IOM, συνολικά σε όλον τον κόσμο, στη διάρκεια του 2015, οι νεκροί πρόσφυγες έφτασαν τους 5.350! Το 77% καταγράφηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο και ειδικότερα όσοι προσπάθησαν να μεταβούν από τη Λιβύη, στην Ιταλία, ενώ το 21% των θανάτων ήταν στην ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στο Αιγαίο. Τουλάχιστον 800 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Ασία και συγκεκριμένα στον Κόλπο Μπενγκάλ, στην Αδαμάντινη Θάλασσα, στη Μαλαισία και στην Ταϊλάνδη, ενώ άλλοι 330 πέθαναν στην προσπάθειά τους να περάσουν από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

«Είναι σοκαριστικό και συγκλονιστικό αυτό που συνέβη στη διάρκεια του 2015 με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να καταγράφεται ρεκόρ θανάτων... Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει ΤΩΡΑ και να βάλει ένα τέλος στην απελπισία αυτών των ανθρώπων», η γενική διευθύντρια του IOM, Λέισι Σουίνγκ, εκφράζοντας την αγανάκτησή της, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει την «κοιμώμενη» δυτική κοινωνία, μέρος της οποίας δίνει μάχη στα πολυκαταστήματα για το... ακριβότερο iphone!

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.