Τη νομοθετική ρύθμιση για την λεγόμενη «διασυνοριακή φορητότητα» παρουσίασε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με αυτή οι...
Ευρωπαίοι πολίτες που πληρώνουν συνδρομή για ψηφιακό περιεχόμενο στη χώρα τους, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό και κατά τη διάρκεια της προσωρινής διαμονής τους σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.
Ποιος όμως ωφελείται από αυτή την αλλαγή; Ο αρμόδιος Επίτροπος Γκίντερ Έτιγκερ απαντά.
«Και τα δύο. Ο πολίτης που χρησιμοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες και η οικονομία. Γιατί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό εναντίον των Αμερικανών και των Ασιατών, η βιομηχανία θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και επομένως να διατηρήσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».
Ωστόσο, το γερμανικό κόμμα των πειρατών που έχει ως προτεραιότητα την απελευθέρωση της ψηφιακής αγοράς εμφανίζεται επιφυλακτικό.
«Η πρόταση για τη φορητότητα λύνει μόνο ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Εκείνοι που έχουν συνδρομή για streaming, για το Netflix ας πούμε, θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν και όσο είναι διακοπές. Αυτό είναι καλό αλλά δεν λύνει το πρόβλημα πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη που δεν έχουν καμία προσφορά στη χώρα τους και που θα ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν» δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Τζούλια Ρέντα.
Παράλληλα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κατατεθεί σειρά νομοθετικών προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ.
«Η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ευρώπη χρονολογείται από τη δεκαετία του ’90 όταν η ψηφιακή τεχνολογία ήταν ακόμα σε εμβρυακή κατάσταση. Πρέπει να προσαρμοστούμε στην ψηφιακή εποχή και να την εναρμονίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε ο Επίτροπος Έτιγκερ.
Οι δύο νομοθετικές προτάσεις έρχονται να συμπληρώσουν τις συμφωνίες για την κατάργηση των τελών περιαγωγής μέχρι τον Ιούνιο του 2017, την καθιέρωση της ουδετερότητας του δικτύου στη νομοθεσία της ΕΕ και την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
gr.euronews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου