Μένει το ΔΝΤ που φεύγει...
Μετά τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη που πόνεσε, αλλά υπέγραψε για τα 14 αεροδρόμια -και δεν ξέχασε για την απόφασή του αυτή να δηλώσει ότι...
φταίει η αντιπολίτευση- τώρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέρχεται με συνέντευξή του στο περιεχόμενο των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όπως τονίζει στην ισπανική El Mundo, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί, ενώ την ίδια στιγμή -στην ίδια συνέντευξη- τονίζει ότι «για τριάντα χρόνια οι νεοφιλελεύθεροι κρατούσαν τα ηνία (στην Ευρώπη). Έφτασε η ώρα να έχουμε μια διαφορετική ατζέντα». Και αν αυτό δεν σας φαίνεται κάπως παράλογο, φαντάζομαι ότι πιθανότατα να σας φανεί η τοποθέτηση που θέλει την κυβέρνηση να «έχει κόκκινες γραμμές, αλλά δεν επιτρέπεται να τις αποκαλύψει». Και η ερώτηση προς τον υπουργό είναι «Γιατί;». Γιατί δεν της επιτρέπεται να τις αποκαλύψει. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που φανερά θα τις καταπατήσει. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την κατάργηση των μνημονίων; την αποπομπή της τρόικας; Την 13η σύνταξη; Ή τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας που δεν θα τα αναλάμβαναν ποτέ τα κοράκια; Η τελευταία κόκκινη γραμμή πάντως που έχει θέσει η κυβέρνηση (και συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο) ήταν η «μη μείωση» των κύριων συντάξεων. Όχι του εισοδήματος των συνταξιούχων, αλλά των κύριων συντάξεων. Κοντός ψαλμός αλληλούια όμως, καθώς κατά τις 18 Ιανουαρίου έρχονται οι δανειστές στην Αθήνα.
Και το ΔΝΤ;
Ναι και το ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα. Παρά την προτροπή του πρωθυπουργού να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα και παρά την -φαινομενικά- ανάλογη θέση που φέρεται να έχει εκφράσει και ο Πολ Τόμσεν σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Επένδυση». Ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα βελούδινο διαζύγιο με το ελληνικό πρόγραμμα, όχι όμως με αφορμή τις ίδιες αιτίες που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε «ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης της έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική υποδομή να αντιμετωπίσει επιτυχώς ευρωπαϊκά θέματα». Ο κύριος Τόμσεν από την άλλη (που πλέον έχει προαχθεί σε διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ) θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να κάνει βιώσιμο το χρέος και άρα η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα συγκρουστεί με την καταστατική απαίτηση για το χρέος που πρέπει να είναι εξυπηρετήσιμο. Και για το ΔΝΤ μία είναι η αιτία που δεν μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει εξυπηρετήσιμο: Το Ασφαλιστικό. Γι’ αυτό άλλωστε η τρόικα εδώ και δύο ημέρες έχει στείλει email στον Γιώργο Κατρούγκαλο και του δίνει διορία μέχρι τις 5 Ιανουαρίου ώστε να ποσοτικοποιήσει τις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας για το συνταξιοδοτικό. Δηλαδή θέλουν να ξέρουν εκ των προτέρων που θα κινηθεί η συζήτηση για το Ασφαλιστικό και όχι να βρεθούν προ εκπλήξεων όταν έρθουν στην πρωτεύουσα
Που σημαίνει, ότι μπορεί μεν το ΔΝΤ να σκέφτεται να μην καταβάλει άλλα χρήματα στην Ελλάδα -καθώς την θεωρεί πίθο των Δαναΐδων- δεν πρόκειται όμως να σταματήσει και την παρουσία του στη χώρα μας, λόγω των τεχνικών συμβουλών που θέλει να παράσχει ώστε να διασφαλίσει την αποπληρωμή των όσων του χρωστάμε.
Πάντως, -για να ολοκληρώσω από εκεί που ξεκίνησα- η κυβέρνηση δια στόματος Τσακαλώτου, εξακολουθεί να έχει ως κορυφαίο θέμα την διευθέτηση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα από την οποία περνάει η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, είναι πλέον πρώτη προτεραιότητα. Άρα: Η κυβέρνηση θα συμφωνήσει και στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού, και στην αύξηση της φορολόγησης των αγροτών, και στη μεταρρύθμιση του εργασιακού. Κοντολογίς και στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου