Για πρώτη φορά δεν αναμένεται αυτοδύναμη κυβέρνηση ...
Πάνω από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ισπανία ψηφίζουν από το πρωί για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση στη χώρα. Με τις εκλογές να στέλνουν μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το αποτέλεσμά μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αβέβαιο. Το...
μόνο που είναι βέβαιο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι το ότι για πρώτη φορά μετά το 1975 η Ισπανία θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Η ψηφοφορία στα περίπου 23.000 εκλογικά τμήματα της χώρας ξεκίνησε στις 10.00, ώρα Ελλάδος κι οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00.
Το βασίλειο της Ισπανίας έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1981, έχει ζήσει 21 χρόνια σοσιαλισμού από το 1982 έως το 1996 με τον Φελίπε Γκονζάλες και στη συνέχεια με τον Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο από το 2004 έως το 2011. Ακολούθησαν 12 χρόνια με τη δεξιά υπό την ηγεσία του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, από το 1996 έως το 2004, και του Μαριάνο Ραχόι από το 2011 μέχρι χθες.
Οι αριστεροί Podemos και οι κεντρώοι Ciudadanos κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στην πολιτική σκηνή, σπάζοντας τον παραδοσιακό δικομματισμό του δεξιού Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι και του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Πέδρο Σάντσεθ.
Αν και αμφίρροπη η φετινή ψηφοφορία, τις εκλογές κερδίζουν για άλλοι μια φορά οι απέχοντες, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ισπανική κυβέρνηση τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές ανέρχονταν μόλις στο 36,9% το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η ψήφος στην Ισπανία δεν είναι υποχρεωτική. Αυτοί που ωστόσο θα καθορίσουν το αποτέλεσμα είναι αυτοί που θα ψηφίσουν - σε κάθε περίπτωση - και ειδικότερα οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι μία εβδομάδα πριν τις εκλογές άγγιζαν το 40%.
Αν και ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορούν να δημοσιευτούν δημοσκοπήσεις την παραμονή των εκλογών, έρευνες που είδαν τη δημοσιότητα το Σάββατο δίνουν 26,6% στο Λαϊκό Κόμμα με το Σοσιαλιστικό να ακολουθεί με 20,8% και τους Ρodemos σε απόσταση αναπνοής με 20,1%. Τέταρτο το ισπανικό Ποτάμι, το Κόμμα των Πολιτών - Ciudadanos όπως λέγεται - το οποίο αν και αναμενόταν να είναι ο ρυθμιστής των εκλογών στον δρόμο προς την κάλπη φαίνεται να «ξεφούσκωσε».
Τι έγινε μέχρι στιγμής
Νωρίς το πρωί έσπευσαν αν ψηφίσουν ο επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα αλλά και ο επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Αλβέρτο Γκαρθόν. Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των εκλογών, ο ηγέτης των Ρodemos Πάμπλο Ινγκλέσιας προσήλθε στην κάλπη, συνοδευόμενος Νο 2 του κόμματος Ινίγο Ερεχόν.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε αισιόδοξος πως ο ισπανικός λαός θα ψηφίσει και δεν θα απέχει, ενώ από την πλευρά του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως «το μέλλον δεν έχει γραφθεί ακόμη», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Επί ποδός η αστυνομία
Χαρακτηριστικό είναι ότι για τις σημερινές εκλογές επί ποδός βρίσκονται πάνω από 90.000 αστυνομικοί. Στην χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση αυξημένου συναγερμού (επίπεδο 4) για τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι φέρνει η επομένη των εκλογών στην Ισπανία, χωρίς να έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα. Τα σενάρια ξεκινάνε από τον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, επεκτείνονται σε αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή ακόμα και σε νέα προκήρυξη εκλογών.
Πρώτος θα τερματίσει, όπως όλα δείχνουν, ο δεξιός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος για να παραμείνει στην εξουσία θα πρέπει να συνεργαστεί. Ο Ραχόι είπε την Τετάρτη ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, μέχρι στιγμής, όμως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, και το μέλλον γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο.
Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες—και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Η Ευρώπη περιμένει το αποτέλεσμα
Οι εκλογές στην Ισπανία δεν είναι μόνο μία μάχη μεταξύ των κομμάτων της χώρας. Οι σημερινές εκλογές είναι μία μάχη μεταξύ «λιτότητας» και «αλλαγής» που η Ευρώπη περιμένει εδώ και καιρό. Είναι πρώτα από όλα μία μάχη μεταξύ της Ευρώπης που έχουμε και της Ευρώπης που θέλουμε.
Ο πρώτος μονομάχος είναι η Ισπανία - και η Ευρώπη - της λιτότητας του Μαριανό Ραχόι. Η Ισπανία της πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα 15.000 αυτοκτονίες, 100.000 εξώσεις, 4,15 εκατομμύρια άνεργους και 1,23 εκατομμύρια πολίτες στα όρια της φτώχειας.
Ο δεύτερος μονομάχος είναι η Ισπανία - και η Ευρώπη - του Πάμπλο Ινγκλέσιας. Μία αντιδιαμετρικά αντίθετη πολιτική προσέγγιση που δεν βάζει στο στόχαστρο μόνο τον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα, αλλά βάζει και στόχο την ανασύνθεση της κοινωνίας από τα κάτω κι έναν νέο ευρωπαϊκό πολιτισμό με κυρίαρχους ηγέτες τους λαούς.
Για αυτό και το μήνυμα που θα στείλουν οι κάλπες στην Ισπανία αναμένεται με αγωνία. Αν τελικά οι Podemos επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις και τερματίσουν δεύτεροι, το μήνυμα που αρχικά έστειλε η Ελλάδα και στη συνέχεια η Πορτογαλία, θα γίνει ακόμη πιο ηχηρό.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου