Το μείζον και καθοριστικό πρόβλημα του ασφαλιστικού σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα ταμειακό και όχι...
αναλογιστικό. Αυτή η διαπίστωση κυριαρχεί στους προβληματισμούς έμπειρων στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, που παρακολουθούν την εξέλιξη εσόδων - εξόδων του συστήματος.
Ο προβληματισμός για την πορεία των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος, φυσικά, δεν είναι θεωρητικός, ούτε έχει σχέση με μελλοντικές προσδοκίες, καθώς κάθε μήνα χρειάζονται περίπου 2,6 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ιλιγγιώδεις ανάγκες πληρωμής περίπου 4,5 εκατ. συνταξιοδοτικών παροχών.
Οι τεράστιες απώλειες της κινητής περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας του PSI, που ανήλθαν σε 11,6 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη οικονομική ύφεση και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και την αγορά εργασίας συνθέτουν ίσως το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αναζητά διεξοδικές και ουσιαστικές λύσεις για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από τη δημιουργία του «ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης», καθώς και την ίδρυση μιας επενδυτικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία σήμερα πλησιάζουν τα 17,8 δισ. ευρώ από 25,6 δισ. ευρώ που ήταν πριν γίνει το λεγόμενο «κούρεμα» των ομολόγων (2012).
Για τον σκοπό αυτό στην τελευταία σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Η προσδοκία της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν μελλοντικά επιπλέον έσοδα από τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που θα υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου