Εντονα αμφισβητεί τον βαθμό αποτελεσματικότητας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, βάζοντας... φωτιά στη...
νεοφιλελεύθερη πολιτική που ματώνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα - Αναγνωρίζεται ότι έχουν θετική επίπτωση στο ΑΕΠ, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό απ’ αυτόν που παρουσιάζεται.
Ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να προάγουν την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, τα οικονομικά οφέλη και η δυνητική επίπτωση στην πιστοληπτική της ισχύ ενδεχομένως να είναι πολύ μικρότερα από αυτά που εκτιμώνται ευρέως».
Τη βόμβα αυτή προς τα θεμέλια του σύγχρονου οικονομικού νεοφιλελευθερισμού δεν τη βάζει κάποιος μαρξιστής ούτε κάποιος κεϊνσιανός οικονομολόγος αλλά ένας από τους βασικούς πυλώνες του σημερινού «τουρμποκαπιταλισμού» των αγορών, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s. Στην έκθεση του «Economic Benefit of Structural Reforms Is Positive, But Potentially Smaller Than Commonly Reported», που έδωσε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, ο διεθνής οίκος σπέρνει επί της ουσίας αμφιβολίες για έναν από τους μεγαλύτερους μύθους της νεοφιλελεύθερης οικονομικής σκέψης σήμερα, την πανάκεια των μεταρρυθμίσεων.
Μύθο τον οποίο ουκ ολίγες φορές ακούσαμε στο παρελθόν -και συνεχίζουμε να ακούμε- από τα χείλη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Κριστίν Λαγκάρντ, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Μάριο Ντράγκι και μόλις την περασμένη Παρασκευή από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην ενδιάμεση έκθεσή του.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προτάθηκαν απ’ όλους τους παραπάνω ως το σημαντικότερο εργαλείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των εισοδημάτων σε μια περίοδο κατά την οποία μεγάλο μέρος των οικονομιών της ευρωζώνης βυθιζόταν στην ύφεση και τη στασιμότητα. Ηταν η απάντησή τους στο κέλευσμα εκατοντάδων οικονομολόγων μετά την κρίση για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τόνωση της ζήτησης έτσι ώστε να αναθερμανθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Θιασώτες άπαντες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ακραίας λιτότητας απέρριψαν διά ροπάλου κάθε συζήτηση σε μια τέτοια πολιτική που εκ των πραγμάτων σήμαινε μεγαλύτερο ρόλο του κράτους στην οικονομία και ήταν αντίθετη με την ιδεολογική τους ταύτιση.
Αντέτειναν έτσι ως μονόδρομο, ως λύση μοναδική (ΤΙΝΑ) -και τελικά επέβαλαν- τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, οι οποίες όπως διατυμπανίζουν θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση και την ανάπτυξη της οικονομίας.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου