Οι ξένοι επενδυτές φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν να βγάζουν τα κεφάλαιά τους από την Τουρκία, έχοντας ήδη ξεπουλήσει τουρκικές μετοχές και ομόλογα αξίας-ρεκόρ...
7,6 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με το Bloomberg. Η μέση μηνιαία εκροή επενδύσεων αυξήθηκε κατά 225% τον Νοέμβριο, μετά τις πρόσφατες εκλογές, όταν έφτασε τα 1,4 δισ. δολάρια.
Οι κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης είδαν θετικά την επανεκλογή του κόμματος του Ερντογάν και πρόσφατα η ΕΕ προσέφερε 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Όμως οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Συρία και οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, έβαλαν φρένο στην πρόσκαιρη ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας που παρατηρήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές.
Το χρέος του ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία αυξάνεται συνεχώς, οι προοπτικές για την οικονομία της είναι αρνητικές σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody’s, και ο Standard and Poor’s τις έχει υποβαθμίσει σε «σκουπίδια». Οι τουρκικές επιχειρήσεις πρέπει να καλύψουν σε συνάλλαγμα υποχρεώσεις που φέτος έφτασαν το 24% του ΑΕΠ της χώρας και η τουρκική λίρα είναι ευάλωτη σε μια αλλαγή της αντιστοιχίας της προς το δολάριο.
Ο Τούρκος αναλυτής Murat Ucer δήλωσε το Σεπτέμβριο στους Financial Times ότι πολλές τουρκικές εταιρείες αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση και δεν προβλέπει χρεοκοπίες επιχειρήσεων, αλλά δύσκολα θα ανταπεξέλθουν σε μία υποτίμηση της λίρας της τάξης του 10-15%. Οικονομικοί αναλυτές του Capital Economics εκτιμούν ότι η αντιστοιχία της τουρκικής λίρας προς το δολάριο θα πέσει μέχρι και 11% το 2016.
Καθοριστικό ρόλο στην αντιστοιχία της τουρκικής λίρας θα έχει η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, στις 16 Δεκεμβρίου. Η Τράπεζα απέφυγε επανειλημμένα στο παρελθόν να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι αυτό το μήνα τα επιτόκια θα αυξηθούν. Μία αύξηση των επιτοκίων συνδέεται με ενίσχυση του δολαρίου και συνεπώς με υποτίμηση των νομισμάτων που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δάνεια που υπολογίζονται σύμφωνα με την εκάστοτε τιμή του δολαρίου, όπως η τουρκική λίρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επενδύσεις στην Τουρκία θα γίνουν λιγότερο αποδοτικές και ελκυστικές για τους ξένους χρηματοδότες και οι συναλλαγματικές υποχρεώσεις των τουρκικών εταιρειών θα επιβαρυνθούν ανάλογα.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Μιχάλη Γιαννεσκή, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου