Οι ραγδαίες εξελίξεις του πολέμου στη Συρία εμπλέκουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και αντιφάσεις που δύσκολα εξηγούνται και έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν την εικόνα μίας δυστοπικής σύγκρουσης, ενός σύγχρονου «1984».
Ο...
Τζορτζ Όργουελ περιγράφει στο μυθιστόρημά του «1984» ένα δυστοπικό κόσμο όπου η προπαγάνδα διαστρέφει την πραγματικότητα, μεταμορφώνει το χθεσινό εχθρό σε σημερινό σύμμαχο και αποβλέπει στον απόλυτο έλεγχο της σκέψης των πολιτών. Δύο από τις τρεις υπερδυνάμεις του «1984» (που ο Όργουελ ονομάζει Eurasia, Oceania και Eastasia) βρίσκονται διαρκώς σε πόλεμο με την τρίτη, αλλά οι μεταξύ τους συμμαχίες αλλάζουν τακτικά. Ο πόλεμος διεξάγεται πάντα σε απόμακρες περιοχές, ώστε οι υπερδυνάμεις να μην υπόκεινται σε ανθρώπινες και υλικές απώλειες εντός των συνόρων τους. Η σκέψη των πολιτών χειραγωγείται μέσω συνεχούς προπαγάνδας.
Η σημερινή πραγματικότητα διαφέρει από τη δυστοπία του Όργουελ, αλλά η σύρραξη στη Συρία έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των πολέμων του «1984». Η Oceania και η Eurasia του Όργουελ θυμίζουν το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, αντίστοιχα, μόνο που αντί για τρεις υπερδυνάμεις υπάρχουν σήμερα πολύπλοκοι συνασπισμοί κρατών και ομάδων. Οι πόλεμοι διεξάγονται και σήμερα σε απόμακρες περιοχές, και η Συρία μόνο πρόσφατα, λόγω της ροής των προσφύγων και της ειδησεογραφίας, έπαψε να αποτελεί ένα απόμερο κράτος που κάποιοι Ευρωπαίοι και πολλοί Αμερικανοί δύσκολα θα μπορούσαν να εντοπίσουν σε ένα χάρτη. Αντίθετα από ότι συνέβαινε στην Οργουελιανή δυστοπία, οι σημερινές υπερδυνάμεις υφίστανται τις επιπτώσεις του πολέμου εντός των συνόρων τους, λόγω της τρομοκρατίας. Η προπαγάνδα του Big Brother του Όργουελ ήταν κομματική, ενώ σήμερα η αντίστοιχη των ΜΜΕ εκφράζει τα συμφέροντα των οικονομικών και πολιτικών ολιγαρχιών, τα οποία λόγω της παγκοσμιοποίησης συνιστούν ένα κυκεώνα που δεν περιορίζεται από σύνορα. Εν τούτοις, η επιλεκτική παρουσίαση των γεγονότων από πολλά ΜΜΕ των εμπλεκομένων κρατών έχει αρκετούς κοινούς στόχους με την προπαγάνδα του «1984», καθώς αποβλέπει σε χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Ο πόλεμος στη Συρία εξελίσσεται τάχιστα σε μία παγκόσμιας εμβέλειας σύγκρουση γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Για πρώτη φορά μετά το 1945 εμπλέκονται σε έναν πόλεμο τόσο πολλές διαφορετικές χώρες και ομάδες. Ενάντια στο καθεστώς του Ασάντ βρίσκονται οι ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, και Βρετανία. Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Κατάρ, το παρακλάδι της Αλ-Κάιντα Al-Nusra, ακόμα και ο ISIS, συνδράμουν κατά του Ασάντ, λαμβάνοντας το ρόλο πληρεξούσιων των κρατών της Δύσης. Μία έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη διοίκηση της στρατιωτικής δυνάμεως του ΟΗΕ στην περιοχή, αφήνει υπόνοιες για μυστική υποστήριξη του ISIS από το Ισραήλ.
Στην άλλη πλευρά, υπέρ του καθεστώτος του Ασάντ δρουν η Ρωσία, το Ιράν και η Χεζμπολάχ, και πληθώρα σιιτικών και άλλων φραξιών, όπως το IRGC και το Quds. Οι Κούρδοι της Συρίας πολεμούν τον ISIS αλλά και τις δυνάμεις του Ασάντ. Οι διασυνδέσεις των εμπλεκομένων δυνάμεων είναι πολύπλοκες και μερικές φορές οι συμμαχίες μεταξύ τους είναι εφήμερες, ενώ ο διαχωρισμός σε προ-σιιτικές και προ-σουνικές παρατάξεις δεν αντικατοπτρίζει όλους τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Για πρώτη φορά μετά την ανακατάταξη των παγκοσμίων δυνάμεων που επέφερε η κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ το 1989, η επισφαλής διεθνής ισορροπία απειλείται σοβαρά από τη συνεχή διεύρυνση της σύρραξης στη Συρία που ήλθε να προστεθεί στην αστάθεια της διεθνούς οικονομίας. Γιατί όμως έφτασε η κατάσταση εδώ και ποιους εξυπηρετεί ο πόλεμος στη Συρία;
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
πηγη tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου