Θεατές στο ίδιο έργο, με περίπου ίδιους πρωταγωνιστές, θα βρεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα κυβέρνηση και δανειστές. Πλέον θεωρείται σχεδόν αδύνατο να...
τηρηθεί το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, καθώς αύριο Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου ξεκινάει ο νέος γύρος επαφών κυβέρνησης και δανειστών για την ολοκλήρωση του δεύτερου σετ των 13 προαπαιτούμενων μέτρων. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές θεωρούν πλέον ότι ο στόχος του να κλείσουν όλα μέχρι την Παρασκευή είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί.
Μπορεί το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων να θεωρείται «ελαφρύ» ώστε να εφαρμοστεί εύκολα, αλλά περιλαμβάνει αρκετά «αγκάθια». Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το πλαίσιο πώλησης των κόκκινων δανείων και το ενιαίο μισθολόγιο είναι τα σοβαρότερα θέματα.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου δείχνουν ότι αντέχουν άνετα μέχρι το Φεβρουάριο, οπότε εκτιμάται ότι μέχρι τότε, τουλάχιστον, θα φτάσει η διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση θέλει να τρέξει για να μην καθυστερήσει περισσότερο η συζήτηση για το χρέος, ενώ στο σημερινό Eurorgroup ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχει στο επίκεντρο το νέο πακέτο των μέτρων.
Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περάσει από την θεωρία στην πράξη και να συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ, του ΔΝΤ κ. Ντέλια Βελκουλέσκου και του ΕΜΣ κ. Νικολό Τζιαμαριόλι τις λεπτομέρειες του νέου εφαρμοστικού νόμου που θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την Παρασκευή 11 του μήνα, ώστε να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος την ερχόμενη Κυριακή.
Ωστόσο, ακόμα και αν τηρηθεί αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, υπάρχει μπροστά η συνολική αξιολόγηση που όλα δείχνουν ότι θα τραβήξει αρκετά. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι θα δώσει μόνος του τη μάχη για το ασφαλιστικό, που πάει για Ιανουάριο και έτσι η συνολική αξιολόγηση θα πάει πιο πίσω.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας. Η πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι και τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους, ενώ τονίζει ότι, σύμφωνα με αναφορά της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα είναι «πρακτικά ακυβέρνητη».
Το δημοσίευμα στο φύλλο της Κυριακής κάνει λόγο για καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα και καταλογίζει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «προκαλεί και πάλι αναστάτωση στην Ευρώπη». «Απέχουμε πολύ από την αξιολόγηση», εξηγεί Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο δεν κατονομάζει η Die Welt και προσθέτει πως η κυβέρνηση «συνεχίζει την άδοξη παράδοση των προκατόχων της».
Η εφημερίδα κάνει λόγο για καθυστερήσεις οι οποίες σχετίζονται με τη δύσκολη εσωπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Επικαλείται δε έκθεση στο προοίμιο της συνεδρίασης των Eυρωπαίων υπουργών Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία «η χώρα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο» και «ο υπουργός Οικονομικών της Αθήνας Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι “φιλικός, ωστόσο γίνονται ελάχιστα”».
Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών για την καταβολή της δόσης του ενός δισ. ευρώ, η Die Welt σημειώνει ότι διαπιστώνονται προβλήματα: «Ειδικά στη σύσταση ενός Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων η Ελλάδα φαίνεται να μην έχει κάνει καμία πρόοδο. Το Ταμείο ήταν βασικός όρος της Γερμανίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης. Η Αθήνα επρόκειτο να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβριο προτάσεις για τη μορφή του Ταμείου, ώστε αυτό να μπορεί να αναλάβει δράση από τα τέλη του έτους. “Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καν σχέδιο”, σχολιάζουν, φανερά εκνευρισμένοι, διαπραγματευτικοί κύκλοι».
Το δεύτερο σημείο τριβής, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά την σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών. «Δεδομένου ότι καθυστερεί η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, παραμένει ανοιχτό και το ερώτημα εάν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα», αναφέρει η εφημερίδα.
Όπως εξηγεί, το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει μετά την έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ενώ σύμφωνα με την Die Welt, εξαιτίας των καθυστερήσεων οι διεθνείς πιστωτές δεν διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση την ελάφρυνση του χρέους, με την απόφαση να μετατίθεται μέχρι να κατατεθεί η έκθεση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
«Τουλάχιστον αυτή την φορά οι καθυστερήσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν την Αθήνα σε νέα οικονομική ασφυξία», αναφέρουν κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, οι οποίοι προσθέτουν ότι «δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει μειώσει μέχρι στιγμής τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, έχει κατά συνέπεια μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια».
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου