9.12.15

Δημοψήφισμα διενήργησε το Ποτάμι...


Αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές και "ναι" υπό όρους σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες "έβγαλε" το δημοψήφισμα που...
διενήργησε το Ποτάμι ηλεκτρονικά, με τη συμμετοχή 1.500 στελεχών του από όλα τα μέρη της Επικράτειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ποταμιού, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος επιβεβαίωσαν τη συμπαγή πολιτική ταυτότητα του Κινήματος καθότι σε όλα τα πολιτικά ερωτήματα η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών τάχθηκε με τις θέσεις που εκφράζει η ηγεσία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ένα πολιτικό κόμμα τολμά και απευθύνει στα στελέχη του "καθαρά ερωτήματα" ζητώντας "καθαρές απαντήσεις" μακριά από τις μεσοβέζικες και μισές αλήθειες του πολιτικού συστήματος. Στο δημοψήφισμα τα στελέχη τοποθετήθηκαν και σε μια σειρά από οργανωτικά ζητήματα εν όψει και του συνεδρίου του Κινήματος τον Φεβρουάριο.

Τα βασικότερα πολιτικά συμπεράσματα του δημοψηφίσματος είναι, βάσει της ίδιας πηγής:

- Η συντριπτική πλειοψηφία (90%) θεωρεί το Ποτάμι από αρκετά έως πολύ προοδευτικό. Οι απαντήσεις στο σχετικό ερώτημα σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις των στελεχών στην κλίμακα δεξιά-αριστερά επιβεβαιώνουν ότι για τον κόσμο του Ποταμιού η παραδοσιακή προσέγγιση (αριστερά = πρόοδος, δεξιά = συντήρηση) δεν ισχύει. Με βάση, πάντως, την παραδοσιακή πολιτική γεωγραφία τα στελέχη τοποθετούν το Κίνημα στο Κέντρο και αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί ή Κεντροδεξιοί σε ποσοστό 86%.

- Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού (69%) πιστεύει ότι δεν πρέπει το Κίνημα να εμπλακεί σε συζητήσεις για τα μείζονα ζητήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (85%) πιστεύει ότι δεν πρέπει η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε πρόωρες εκλογές αλλά να σχηματιστεί κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Οι συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα στη συντριπτική πλειοψηφία τους (82%) πιστεύουν ότι το Ποτάμι πρέπει να πει "ναι υπο όρους” σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.

- Στο τι πρέπει να κάνει το Ποτάμι σε περίπτωση εκλογών η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας είναι ότι πρέπει να κατέβει αυτόνομο. Μόλις 12% πιστεύει ότι στις εκλογές πρέπει να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), το 27% πιστεύει οτι το Ποτάμι πρέπει να συμμετάσχει σε φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ενώ μόλις 1% είναι υπέρ συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Σε ότι αφορά τα Οργανωτικά η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών (71%) υποστηρίζει την πρόταση το κεντρικό συλλογικό Όργανο (αυτό που στα άλλα κόμματα αποκαλείται συνήθως Κεντρική Επιτροπή) να συγκροτείται από απευθείας εκλεγμένους εκπροσώπους των Οργανώσεων του Κινήματος και όχι από εκπροσώπους των συνέδρων.

- Τα στελέχη είναι διχασμένα σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των δύο Γραμματέων του Κινήματος (του Γραμματέα Οργανωτικού και του Γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου). Το 52% θέλει εκλογή απευθείας από το συνέδριο και το 48% εκλογή από τη ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων, το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος).

- Επίσης διαφορετικές είναι οι προτάσεις για την εκλογή της ΕΑΑΣ (Επιτροπή Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών) καθότι 41% θεωρεί ότι πρέπει να εκλέγεται από τη ΜΕΣΥΑ, 40% θεωρεί ότι πρέπει να εκλέγεται από το συνέδριο και 19% ότι πρέπει να ορισθεί από τον Επικεφαλής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σε κόμμα προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός οργάνου υψηλής νομιμοποίησης το οποίο θα αξιολογεί και θα αξιοποιεί τα στελέχη του Κινήματος και θα έχει την ευθύνη για την τελική πρόταση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: