13.12.15

Η κρίση στην αντιπολίτευση είναι κρίση της χώρας...


Επικίνδυνο θεσμικό και πολιτικό κενό απειλεί να παγιώσει η βαθιά και παρατεταμένη κρίση αξιοπιστίας της αντιπολίτευσης - μια κρίση που, σταθερά πλέον, μετασχηματίζεται σε κρίση της ίδιας της χώρας.

Στη Νέα Δημοκρατία η κατάρρευση των...
σεναρίων της «αριστερής παρένθεσης» έφερε την ίδια την στρατηγική και πολιτική κατάρρευση του κόμματος. Το έλλειμμα ιδεολογικού στίγματος και προγραμματικής πρότασης αφήνει ακάλυπτο έναν βασικό πυλώνα του κοινωνικού και πολιτικού φάσματος, τον χώρο της κεντροδεξιάς, και προσφέρει ανοιχτό έδαφος στους θιασώτες των άκρων. 

Την ίδια ώρα, το κενό ηγεσίας τροφοδοτεί τον πόλεμο φατριών και οικογενειών μετατρέποντας την διαδικασία εκλογής αρχηγού σε εθνική επιθεώρηση. Το αποτέλεσμα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να σύρεται σε ένα τυφλό μέτωπο άρνησης και η όποια κριτική της - βάσιμη ή μη - προς την κυβέρνηση να αυτοακυρώνεται.

Στο ΠΑΣΟΚ κάθε απόπειρα πολιτικού επαναπροσδιορισμού κι επανασύνδεσης με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατικά καταπνίγεται από τη θηλιά της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του Σαμαρά και από τα σύνδρομα δικαίωσης του Βενιζέλου, το Ποτάμι αναζητά (;) επί ματαίω ιδεολογική και πολιτική πυξίδα και η Ένωση Κεντρώων ψάχνει ακόμη να βρει τις αναφορές και τη στόχευση της στη δημόσια σκηνή.

«Σε δίνη ΣΥΡΙΖΑ η αντιπολίτευση» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος με τον οποίο περιγράφει αυτό το βαθιά ελλειμματικό πολιτικό τοπίο στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αυγή, σημειώνοντας: «Σημάδια παρακμής παρουσιάζουν τα κόμματα που κυβερνούσαν τα τελευταία 40 χρόνια την Ελλάδα και τα συμπληρωματικά τους σχήματα μετά τη διάλυση των ψευδαισθήσεων περί ‘αριστερής παρένθεσης’, την κοινωνική αποδοχή της νέας κυβέρνησης και την επιτυχή πορεία της στο ανώμαλο έδαφος. Έλλειψη προσανατολισμού, τυφλές συγκρούσεις, βέτο και ομαδοποιήσεις συνθέτουν το εσωτερικό τοπίο σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εκκρεμές του Φουκώ μοιάζουν Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων».

Το θεσμικό κενό της αντιπολίτευσης και τις στρεβλώσεις που προκαλεί και στη διακυβέρνηση της χώρας επισημαίνει στο κεντρικό της άρθρο και η Καθημερινή, με τίτλο «Ανάγκη στιβαρής αντιπολίτευσης», αναφέροντας:

«Η απουσία σοβαρής αντιπολίτευσης είναι αισθητή αυτή την ώρα στη χώρα και έχει σημαντικές παρενέργειες. Δημιουργεί μια ψευδαίσθηση παντοδυναμίας στην κυβέρνηση, η οποία οδηγεί σε λάθη και την κάνει να επιδιώκει τη συναίνεση μόνο στα λόγια. Προκαλεί απογοήτευση στους πολίτες, που νιώθουν προδομένοι από τις εξελίξεις και αναζητούν μια πειστική διέξοδο. Εμπεδώνει στο εξωτερικό την αίσθηση ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ φτωχό πολιτικό σύστημα και ανεπαρκές προσωπικό. Έχει έλθει η ώρα να γεννηθεί μια αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα ασκήσει σκληρή κριτική, αλλά θα βάλει πλάτη εκεί που χρειάζεται και δεν θα λέει ΟΧΙ σε οτιδήποτε χωρίς να έχει δική της εναλλακτική πρόταση».

Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένες τις κρίσιμες αποφάσεις που βρίσκονται μπροστά για μείζονα ζητήματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχονται αλλεπάλληλα μηνύματα αφύπνισης από τις συγγενείς τους πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ενώ εντός συνόρων φαίνονται να εκδηλώνονται νέες πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση της συναίνεσης.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, πρωταγωνιστής αυτών των πρωτοβουλιών είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φέρεται να έχει σειρά συναντήσεων το τελευταίο διάστημα με πολιτικούς αρχηγούς και κομματικά στελέχη καλώντας τους να έρθουν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Όπως γράφει η εφημερίδα, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη συναντηθεί ατύπως με τον Αντώνη Σαμαρά, τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Βασίλη Λεβέντη εφόσον το ζητήσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Καθίστε σε ένα τραπέζι να τα βρείτε. Δεν υπάρχει χρόνος για πισωγυρίσματα», φέρεται να ήταν η παραίνεσή του στους πολιτικούς που συνάντησε.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: