Τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή. Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έφτασε αρκετές φορές στα άκρα.
Το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και...
επί των άρθρων από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια.
Σύγκρουση για το μισθολόγιο
«Κάθε φορά που συζητάμε κάποιο νομοσχέδιο δεν θα μπαίνουμε στην ουσία του νομοθετήματος αλλά στην "ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ", αντλώντας επιλεκτικά στοιχεία» είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και τόνισε, ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση «πρέπει να μπει στην ουσία, γιατί η δημαγωγία έχει το όριό της».
Προηγουμένως στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης είχε κάνει λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ ανακολουθίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους τελευταίους δέκα μήνες» αναφερόμενος στις θέσεις που έχουν εκφράσει κυβερνητικά στελέχη στο θέμα των κόκκινων δανείων.
Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε επίσης, ότι υπήρξε το τελευταίο διάστημα, σημαντική αύξηση των κόκκινων δανείων, για τα οποία είπε ότι, από 14,33% στο τέλος του 2014 έφθασαν το 52% στο τέλος του 2015.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το μισθολογικό του Δημοσίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι οι διατάξεις είναι οι ίδιες με εκείνες,«που εμείς είχαμε διαπραγματευτεί» αλλά «χωρίς πρόβλεψη αξιολόγησης» και υποστήριξε ότι με τα ειδικά επιδόματα, αυξάνεται η δημοσιονομική δαπάνη κατά 145 εκατ. ευρώ ετησίως.
Έθεσε επίσης το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης, όπως υποστήριξε, της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ανάρτησης των συμβάσεων του δημοσίου, ενώ αναφερόμενος στις συμβάσεις έργων για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση τις ίδιες συμβάσεις που είχαν καταρτίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηδάκη για το ύψος των κόκκινων δανείων το 2015, και τόνισε ότι, «δεν είναι 52% αλλά 43%». Σημείωσε επίσης, ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είχαν γίνει χωρίς διαχείριση κόκκινων δανείων και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί μια κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Σταθάκης, «είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα της απομείωσης των 90 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, παρέχοντας τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής προστασίας».
«Δεν θα ψηφίζαμε ούτε σήμερα την παραχώρηση των έργων με τη διαπραγμάτευση που έκανε η Νέα Δημοκρατία» ανέφερε απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Συνεχίζοντας ο κ. Σπίρτζης ανέφερε, ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπονται για πρώτη φορά, υποχρεώσεις παραχωρησιούχου και κλιμακωτές εκπτώσεις που «θα φθάσουν έως 70% για τους συχνούς χρήστες και προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία». Ανέφερε επίσης ότι θα προβλέπεται ελεύθερη διέλευση για μόνιμους κατοίκους περιοχών όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα παράπλευρης μετακίνησης και εκπτώσεις για κατοίκους όμορων δήμων.
«Ως προς τη σύμβαση του "Μορέα" όλη η αγορά γνωρίζει, ότι πρόκεται για την ίδια σύμβαση» είπε παρεμβαίνοντας ο Κωστής Χατζηδάκης και υποστήριξε, ότι οι ρυθμίσεις για τις εκπτώσεις υπήρχαν ήδη στο νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοίδη. Παράλληλα, καταλόγισε ευθύνες στο υπουργείο Μεταφορών για καθυστερήσεις των έργων εξαιτίας της καθυστέρησης της υπογραφής των συμβάσεων.
«Για απόλυτο ψεύδος» έκανε λόγο απαντώντας στον κ. Χατζηδάκη ο υπουργός Μεταφορών και καταλόγισε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι, επί υπουργίας του κ. Σουφλιά, έδωσε επιπλέον 70 εκατ. ευρώ «γιατί άργησε έξι μήνες να υπογράψει τη σύμβαση».
Οι αλλαγές στο μισθολόγιο
Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι αυξήσεις του βασικού μισθού που αφορούν 314 χιλιάδες υπαλλήλους του δημοσίου θα καταβληθούν σε διάστημα 4 ετών ενώ για ορισμένα χρόνια θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν οι όποιες μειώσεις προκύψουν από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την ένταξη των υπαλλήλων στο νέο σύστημα θα υπάρξει αύξηση του βασικού μισθού για 314.000 υπαλλήλους (σε σύνολο 567.000). Η αύξηση αυτή υπολογίζεται να χορηγηθεί σταδιακά σε διάστημα 4 ετών, με το 25% να προσμετράται κάθε 1η Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από το 2016, προκειμένου να υπάρξει ομαλή αντιμετώπιση του αυξημένου μισθολογικού κόστους. Σε περίπτωση που προκύψει μείωση αποδοχών με το νέο σύστημα, το υφιστάμενο ύψος καταβολών προβλέπεται να διασφαλιστεί με τη μορφή προσωπικής διαφοράς η οποία θα απομειώνεται ανάλογα με οποιαδήποτε επικείμενη αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου, πλην της χορήγησης του επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης λόγω αξιολόγησης.
«Κόκκινα» δάνεια
Με το πολυνομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει αύριο η Βουλή ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς, στην οποία θα επιτρέπονται οι αγοραπωλησίες μεταξύ τραπεζών, funds και εισπρακτικών εταιρειών.
Εξαιρούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία, καταναλωτικά και δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 250 εργαζόμενους.
Στο επίκεντρο βρίσκονται κλάδοι όπως τα ξενοδοχεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι κατασκευαστικές εταιρείες, η ακτοπλοΐα, οι εταιρείες τροφίμων και άλλα.
Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προστατεύονται βάσει του ευρωπαϊκού ορισμού.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ενώ ο ορισμός μικρή επιχείρηση αφορά εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.
Προϋπόθεση για τις εταιρείες που θα αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια, η δημιουργία υποκαταστημάτων στην Ελλάδα και η αποκάλυψη της μετοχικής σύνθεσής τους.
Ολόκληρο το σχέδιο νόμου
Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα με τους νέους μισθούς
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου