Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί η τελική πρότασή της για μετατροπή της Frontex σε...
Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα μπορεί, ως έσχατη λύση, να παρεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους.
Η δημιουργία αυτού του σώματος -ή μετάλλαξη της Frontex- έχει παρουσιαστεί ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συνθήκης Σένγκεν, η οποία διασφαλίζει την ελεύθερη μετακίνηση και κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έπειτα από πιέσεις, και με δεδομένο τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που πλέον δεν μπορούν να περάσουν στη Δυτική Ευρώπη, η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για την ενεργοποίηση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες, ενώ συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαργαρίτη Σχοινά, εκπροσώπου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εν λόγω πρόταση αναμένεται να λάβει την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί και στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και κατόπιν στους 28 ηγέτες της Ε.Ε., κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της χρονιάς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.
«Τολμηρή πρόταση»
«Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια σημαντική πρόταση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια τολμηρή πρόταση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη διαφύλαξη της συμφωνίας Σένγκεν», τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Μ. Σχοινάς.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αντικαταστήσει τη Frontex και, με δεδομένο ότι θα έχει αυξημένους πόρους (τους διπλάσιους από τον προϋπολογισμό της Frontex), το δικό της προσωπικό (τουλάχιστον 1500 άτομα) και εξοπλισμό, δεν θα εξαρτάται άμεσα από τις συνδρομές των κρατών-μελών.
Η διαφορά σε σχέση με τη Frontex είναι ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαίο επίσημο αίτημα από το ενδιαφέρομενο κράτος-μέλος, αν και κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις».
Η κρίση «δικαιολογεί» το σχέδιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η παρούσα κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα, κυρίως λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης «δικαιολογεί» μια τέτοια πρόταση και δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις.
Αντιθέτως εκτιμάται ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής θα «ενθαρρύνει» την Επιτροπή να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής.
Για να τεθεί σε ισχύ η πρόταση της Κομισιόν, πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τα κράτη-μέλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. «Δουλεύουμε σε συνθήκες ηρεμίας και ψυχραιμίας» ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι και τα δύο ευρωπαϊκά όργανα που εμπλέκονται θα στηρίξουν την εν λόγω προσπάθεια.
Τέλος, στόχος είναι το όλο σχέδιο να υλοποιηθεί άμεσα.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου