Την πεποίθηση ότι το 2016 θα είναι μια καλή χρονιά εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τους...
άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στην μεταμνημονιακή περίοδο. Μεταξύ άλλων προανήγγειλε την κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Γενάρη. Τόνισε ότι θα επιδοτεί κατά προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με αιχμές τους τομείς της νέας τεχνολογίας και τις καινοτομίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και τις εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες. Εντός του Γενάρη θα μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο με στόχο να λειτουργήσει ως δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.
Και μπορεί φυσικά αυτό να είναι ένα βήμα ωστόσο είναι σαφές πως θα πρέπει να προηγηθούν και άλλες κινήσεις για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτικές υφεσιακές πιέσεις τα τελευταία 5 χρόνια.
Ποιο μπορεί λοιπόν να είναι το πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης; Για το θέμα ρωτήθηκε από το newpost ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στο μακροοικονομικό περιβάλλον της οικονομίας. Στην πρώτη φάση, αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τη συμφωνία με τους εταίρους -η οποία εφαρμόζεται μεθοδικά και συστηματικά- με 3 ενδιάμεσους σταθμούς: την ολοκλήρωση της πρώτης και δεύτερης φάσης των συμφωνηθέντων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στη δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση. Από κοινού αυτά τα κομβικά σημεία, σε συνδυασμό με την ένταξη των τραπεζών στο Ευρωσύστημα από 1/1/16 και το γεγονός ότι η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από το ‘15 έως το ‘22, γίνεται μέσα από ένα μακροχρόνιο δανεισμό τριακονταετίας, θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Από εκεί και πέρα, στόχος της κυβέρνησης είναι η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα πολύ πιο παραγωγικό μοντέλο, πιο εξωστρεφές, το οποίο θα αξιοποιήσει τα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και θα δώσει κίνητρα στην νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Η χώρα δεν έχει παραγωγικό μοντέλο εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η υπαγωγή μας στο μνημόνιο μάλιστα το κατέδειξε με τον χειρότερο τρόπο. Από το 2010 ακούσαμε πολλούς υπουργούς σε 4 διαδοχικές Κυβερνήσεις να εξαγγέλλουν την ανάγκη νέου παραγωγικού μοντέλου το οποίο ωστόσο δεν θεσπίστηκε ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα μείνει στα χαρτιά και θα υλοποιηθεί ως μια ελάχιστη ελπίδα η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου