Προσφυγικό, γερμανική φοβία και ακροδεξιά άνοδος απειλούν την Ευρώπη στην αφετηρία μιας από τις πιο...
κρίσιμες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών.
Μετά τον μεγάλο αιφνιδιασμό του 2015 από το μεγαλύτερο μεταπολεμικό προσφυγικό κύμα, μια αδρανής και υποκριτική μέχρι σήμερα Ευρώπη καλείται το 2016 να διαχειριστεί προκλήσεις που θέτουν σε ισχυρή αμφισβήτηση τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. και δοκιμάζουν αυτή καθ’ αυτή τη συνοχή της.
Μεγάλο «άγνωστο Χ» σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία θα αποτελέσει η Γερμανία – μια Γερμανία εγκλωβισμένη ανάμεσα στις πολιτικές παλινωδίες της Μέρκελ, την άνοδο της υπερσυντηρητικής δεξιάς και την ενεργοποίηση των πιο ακραίων και φοβικών αντανακλαστικών της κοινωνίας.
Οι τελευταίες επιθέσεις σε καταυλισμούς προσφύγων – με πιο πρόσφατο κρούσμα τον εμπρησμό στο Σβέμπις Γκμυτ της νότιας Γερμανίας – αλλά και οι έρευνες που δείχνουν εκτίναξη των ποσοστών φόβου και των αρνητικών προθέσεων απέναντι στους πρόσφυγες, προκαλούν συναγερμό ακόμη και μέσα στους κόλπους της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης.
Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά την επίθεση στο Σβέμπις Γκμυτ, με την οποία έδειξε τα κόμματα του ακροδεξιού χώρου ως συνυπαίτια για την έξαρση της βίας. Η σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς βίας στη Γερμανία καταδεικνύει πόσο επικίνδυνο είναι «να προσπαθεί κανείς να προσελκύσει ψηφοφόρους εκμεταλλευόμενος το θέμα των προσφύγων», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για ηθικούς αυτουργούς.
Οι ρητορικοί «εξορκισμοί» όμως δεν αρκούν για να δώσουν διεξόδους, όπως δεν αρκεί και η πολιτική των διαρκών αμφιταλαντεύσεων και υπαναχωρήσεων της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κινείται σταθερά με πυξίδα τους δείκτες των ερευνών και των δημοσκοπήσεων.
Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές ούτε για την καγκελάριο, ούτε για την Ευρώπη: Νέα έρευνα του ινστιτούτου Ipsos έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών δεν έχει πειστεί από το επιχείρημα της Μέρκελ ότι η εισροή των προσφύγων στη χώρα θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας, την ανάπτυξη και τον εθνικό πλούτο. Στην πραγματικότητα, μόλις το 16% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποχη ότι «η εισροή των προσφύγων θα ανοίξει περισσότερες νέες οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα παρά θα δημιουργήσει προβλήματα».
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου