27.12.15

Αυτές είναι οι κοινοβουλευτικές προκλήσεις του 2016...

Αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις που θα δοκιμάσουν την πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει θα βρεθεί με το «καλημέρα» του νέου χρόνου η κυβέρνηση.

Αμέσως μετά το...
διάλλειμα των εορτών και ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το Μαξίμου θα πρέπει να φέρει στη Βουλή τη νέα σειρά των προαπαιτούμενων μέτρων, μεταξύ των οποίων το ασφαλιστικό και το αγροτικό.

Παράλληλα, θα πρέπει να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω του το 2015 και έχουν να κάνουν με σειρά ρυθμίσεων όπως τα κόκκινα δάνεια (υπάρχει προθεσμία ως τα μέσα του Φλεβάρη), ο ΑΔΜΗΕ και άλλες αποκρατικοποιήσεις, όπως και το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ειδικά στο τελευταίο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών βουλευτών, η κατάσταση φαίνεται να είναι περίπλοκη. Και αυτό γιατί οι εξελίξεις στο ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου στη ΝΔ, αλλά και η Συνταγματικά προβλεπόμενη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων που απαιτείται για επανασυγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έχουν διαμορφώσει ένα προβληματικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση για να ξεπεράσει το εμπόδιο έχει εκφράσει την πρόθεση- αν δεν τα βρει με τη ΝΔ- να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή στις αρχές του νέου χρόνου, όπου θα αφαιρεί τις αρμοδιότητες που δίνει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος από το ΕΣΡ.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, καθώς θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, νομικά και πολιτικά, που θα διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα της διαδικασίας. Το ποιος θα έχει την ευθύνη της προκήρυξης του διαγωνισμού και της διαχείρισης των φακέλων με τις υποψηφιότητες, θεωρείται σημαντική υπόθεση και για την αντιπολίτευση που είχε στήσει «καυγά» για το θέμα κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Αβέβαιο κλίμα

Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες της Βουλής για το 2015 έκλεισαν με μια γλυκόξινη τόσο για τη κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. Από τη μία υπήρξε η πανωλεθρία του παράλληλου προγράμματος, ενός νομοσχεδίου που περίμεναν πως και πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, για να μπορούν πάνε στις περιφέρειές τους έχοντας ένα «μποναμά» για τους ψηφοφόρους τους.

Από την άλλη όμως ήρθε το Σύμφωνο Συμβίωσης που κατόρθωσε να διεμβολίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (αν και δημιούργησε πρόβλημα και στους ΑΝΕΛ). Η ΝΔ διασπάστηκε σε τρία κομμάτια, φέρνοντας στην επιφάνεια σαφείς ιδεολογικές διαφορές στο χώρο της κεντροδεξιάς, ενώ η φύση του νομοσχεδίου ανάγκασε σχεδόν σύσσωμη τη Κ.Ο. του ΚΚΕ (11 στους 15 βουλευτές) να απέχει από τη ψηφοφορία.

Έτσι, τα ίδια τα γεγονότα επιβεβαίωσαν το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί ενόψει και των κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Στους διαδρόμους της Βουλής, ήδη έχουν αρχίσει να μπαίνουν στοιχήματα αναφορικά με αν θα αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι το Μάρτιο ή αναγκαστικά η χώρα θα προχωρήσει σε άλλες λύσεις…

Πάντως οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι αν περάσει το «τσουνάμι» του πρώτου τριμήνου και ψηφιστεί το ασφαλιστικό, τότε ανοίγει ο δρόμος της πολιτικής σταθερότητας, καθώς όπως λένε, το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και τα περισσότερα μέτρα θα έχουν ήδη ψηφιστεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: