Για την κλιμάκωση ή την αναστολή των κινητοποιήσεών της θα αποφασίσει το μεσημέρι σε συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).
Για τέταρτη μέρα παραμένουν δεμένα τα πλοία αφού... χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή πολύωρη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας με τη διοίκηση της ΠΝΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε την Τρίτη ο Θοδωρής Δρίτσας στους ναυτεργάτες αμέσως μετά την εξαγγελία της Ομοσπονδίας για νέα 48ωρη απεργία, χωρίς να εξαιρεθούν από αυτή τα τρία πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι ναυτεργάτες κατέθεσαν και πάλι στον κ. Δρίτσα τα αιτήματά τους και επικεντρώθηκαν στα συνταξιοδοτικά-ασφαλιστικά, αλλά και στο πρόβλημα που τους «καίει»: αυτό της μείωσης των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας.
Η κυβέρνηση ζητά κατανόηση και χρόνο
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΝΑ, ο υπουργός στη συνάντηση τόνισε για μια φορά ακόμα τα θετικά βήματα που έχουν ήδη γίνει ως προς την επίλυση των διεκδικήσεων των ναυτικών και ειδικότερα στα επείγοντα αιτήματά τους, που αφορούν στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, αλλά και όσον αφορά τη ρύθμιση για τις συνθέσεις των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, χωρίς να παραβλέπονται επί μέρους αιτήματα, όπως το ζήτημα της ναυτικής εργασίας, του ΓΕΝΕ, του Οίκου Ναύτου, της ναυτικής εκπαίδευσης και πολλών άλλων.
Ο υπουργός κάλεσε τους απεργούς ναυτικούς να μην αφήσουν τα προβλήματα των τελευταίων 30 χρόνων να δεσμεύσουν την εξέλιξη των δίκαιων και επίκαιρων αιτημάτων τους, στα οποία η κυβέρνηση δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να προσπαθεί με στόχο την αναζήτηση των καλύτερων δυνατών λύσεων μέσα στο γνωστό ασφυκτικό πλαίσιο που υπάρχει.«Οι τελικές λύσεις είναι όντως δύσκολες. Καμιά οριστική απόφαση όμως δεν έχει ληφθεί. Αντίθετα, ήδη, υπάρχουν εξελίξεις και βελτιώσεις θετικές και η προσπάθεια συνεχίζεται».
Τόνισε, επίσης, πως η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να ζητά, κατανόηση, χρόνο και δυνατότητα να προχωρήσει τους σχεδιασμούς που έχει ήδη δρομολογήσει, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει και καλεί όλους να αναγνωρίσουν, τόσο τη νομιμότητα της απεργίας, όσο και τη βαρύτητα των αιτημάτων της.
Τέλος ο Θ. Δρίτσας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η συνάντηση αυτή δεν θα αποβεί άκαρπη και κάλεσε τους απεργούς, για μια φορά ακόμα να αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν τις θετικές εξελίξεις ως προς τα αιτήματά τους, αλλά και να λάβουν σοβαρά υπόψη τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την απεργία στα νησιά με τη μεταφορά των προσφύγων.
Όπως δήλωσε στην «Εφ.Συν» ο γ.γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, το μόνο θετικό που βγήκε από τη συνάντηση είναι οι καλές προσθέσεις που έχει ο υπουργός για τον αγώνα τους, οι ναυτικοί έχουν δείξει χρόνια τώρα τις ευαισθησίες που έχουν, αλλά από κει και μετά η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να δώσει λύση στα πολύ σοβαρά προβλήματά τους.
Ο γ.γ. της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς | ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Πρόσθεσε ότι οι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν δεκάδες σοβαρά προβλήματα και υπάρχουν σήμερα ναυτικοί που σιτίζονται από την Εκκλησία.
ΠΕΝΕΝ: Στα χέρια της κυβέρνησης το «κλειδί»
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»:
«Δυστυχώς για άλλη μία φορά η πολύωρη σημερινή συνάντηση μεταξύ ΠΝΟ και υπουργού Ναυτιλίας κατέληξε σε αδιέξοδο. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει να έχει αδιάλλακτη θέση στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, που αγωνίζονται για να μην υλοποιηθούν οι καταστροφικές νεομνημονιακές δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους-δανειστές. Από τη δική μας πλευρά είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και το “κλειδί” της λύσης του αγώνα μας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης».
Ο υπουργός, από την πλευρά του, υποστήριξε και πάλι ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει, πως και το θέμα του ΝΑΤ αλλά και της μείωσης των συνθέσεων είναι ακόμα «ανοιχτά», απλώς δεν μπορεί να δεσμευτεί μέχρι να έχει κάτι συγκεκριμένο να τους πει.
Αντιδράσεις
Η απόφαση πάντως της ΠΝΟ να μην εξαιρέσει από την απεργία της τα τρία πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες προκαλεί αντιδράσεις. Μετά την παρέμβαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος έκανε έκκληση στην Ομοσπονδία να επιτρέψει τη δρομολόγηση των τριών πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες, την Τετάρτη και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος εξέφρασε την ανησυχία του για τον εκρηκτικά αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Σάμο.
«Ενας απίστευτα μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που καθημερινά μεγαλώνει, διαβιοί κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, σε καθεστώς αβεβαιότητας, που οδηγεί σε εντάσεις και μια σειρά άλλα θέματα που είναι αδύνατον να αντέξει πλέον η περιορισμένη δυνατότητα του νησιού» τόνισε.
Εκατοντάδες πρόσφυγες στη Σάμο Εκατοντάδες πρόσφυγες... στιβαγμένοι στη Σάμο | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν το δίκαιο των αιτημάτων του αγώνα των ναυτεργατών, ούτε θέλουν να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στον αγώνα αυτό. Όμως, επεσήμανε ότι εάν δεν υπάρξει άμεση κίνηση εκτόνωσης της κατάστασης, έστω με κάποια δρομολόγια για τη μεταφορά αριθμού προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, «δυστυχώς είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε κοντά στην ώρα που η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και οι συνέπειες στη ζωή και την οικονομία των νησιών μας θα είναι τραγικές».
«Μέχρι σήμερα, χωρίς ουσιαστική κρατική συνδρομή, διαχειριστήκαμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα χάρη στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των τοπικών φορέων και των εθελοντών. Σήμερα, τη δύσκολη αυτή ώρα, πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ιδιαίτερα το κεντρικό κράτος που έχει και την αποκλειστική ευθύνη για να ενεργήσει ώστε οι τόσο σκληρά χτυπημένες κοινωνίες των νησιών μας από αυτό το πανευρωπαϊκό πρόβλημα να αντέξουν» σημείωσε.
Αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία
Παρέμβαση στο θέμα, έκαναν με κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και Νότης Μηταράκης οι οποίοι τονίζουν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας σήμερα παραμένει «άπραγος» όταν το πρώτο 48ωρο «χειροκροτούσε» την απεργία της ΠΝΟ και τα προβλήματα που προκαλεί. Καλούν τον Θοδωρή Δρίτσα «πριν διαπιστώσει και ο ίδιος το μέγεθος της ανευθυνότητας του να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι παρατηρητής στα γεγονότα που εξελίσσονται και να ενεργοποιήσει άμεσα την διάταξη του άρθρου 25 του νόμου 4256/2014 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για «πλοίο ασφαλείας» και προγραμματισμό δρομολογίου έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, ώστε να εξυπηρετηθούν από και προς τι νησιωτικές περιοχές αγρότες, έμποροι, πολίτες, αλλά και να γίνει μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και ευπαθών προϊόντων».
Παρέμβαση Δρίτσα ζητάει η ΔΝΕ
Στο μεταξύ, επιστολή στον Θοδωρή Δρίτσα έστειλε η Διεθνής Ναυτική Ένωση (ΔΝΕ) στην οποία αναφέρει ότι «οι απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών και της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών έχουν ήδη δημιουργήσει πρόβλημα καθώς τα αναμενόμενα να προσεγγίσουν στο λιμάνι του Πειραιά εμπορικά πλοία και επιβατηγά πλοία κρουαζιέρας οδηγούν κατ’ ανάγκη τις ναυτιλιακές εταιρείες στην τροποποίηση των προγραμματισμένων προσεγγίσεων των πλοίων τους σε άλλα λιμάνια, με τις γνωστές οικονομικές συνέπειες τόσο για τις εταιρείες - μέλη της όσο και για ένα μεγάλο μέρος παράπλευρων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ώς και για την οικονομία της χώρας γενικότερα».
Η ΔΝΕ ζητεί από τον υπουργό να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία και η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των επιχειρήσεων τόσο του κλάδου τους όσο και όλου του εμπορικού κόσμου. Ζητούν ακόμα από τον Θ. Δρίτσα να παρασχεθούν οδηγίες προς τις υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και προς τα υπόλοιπα εμπορικά λιμάνια ώστε να δίνουν έγκριση προκειμένου ορισμένες κατηγορίες πλοίων τα οποία είτε διαθέτουν σύστημα προώσεως με διπλούς έλικες (π.χ. κρουαζιερόπλοια), είτε διαθέτουν σύστημα πρωραίας έλικας ελιγμών (bow thruster) να μπαίνουν και να βγαίνουν από τα λιμάνια με ευθύνη των πλοιάρχων των πλοίων αυτών.
Σημειώνουν, μάλιστα, ότι το μέτρο αυτό είχε εφαρμοσθεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των πλοηγών τον Σεπτέμβριο 2013.
Δυσαρέσκεια στην Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας
Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των πλοηγών, καθώς τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα ελληνικά λιμάνια, εξέφρασε με πολυσέλιδη ανακοίνωσή της η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ). Οι ιδιοκτήτες των κρουαζιερόπλοιων επισημαίνουν ότι την Παρασκευή 6/11 είναι προγραμματισμένες οι προσεγγίσεις στον Πειραιά του κρουαζιερόπλοιου «ARTANA» για το οποίο έχει προγραμματιστεί ο εφοδιασμός του με μεγάλες ποσότητες τροφοεφοδίων σε containers και του «ROTTERDAM» με home porting 1.500 επιβάτες και με επίσης προγραμματισμένη παραλαβή μεγάλων ποσοτήτων τροφοεφοδίων . Αν, όπως λένε, τα πλοία δεν εξυπηρετηθούν, θα επέλθει σοβαρή βλάβη με τις γνωστές συνέπειες, όσον αφορά την περαιτέρω δυσφήμιση, που αστραπιαία θα γίνει γνωστή στο εξωτερικό.
Ζητούν από τον υπουργό χωρίς άλλη καθυστέρηση να εξεταστεί το θέμα της υποχρεωτικής πλοήγησης και ρυμούλκησης των πλοίων, προκειμένου να υπάρξει εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και ίση μεταχείριση μεταξύ των κατηγοριών των πλοίων, χωρίς διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα, οι οποίες αντίκειται και στην κοινοτική νομοθεσία.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου