13.11.15

Μόνιμη φτώχεια και ανεργία, "βλέπει" το ΔΝΤ...

Toν κίνδυνο να μείνει μόνιμα εγκλωβισμένη σε χαμηλή ανάπτυξη η παγκόσμια οικονομία, με υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε σημείωμά του εν όψει της Σύνοδου Κορυφής της G20. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στη...
διεθνή μετανάστευση ως πιεστικό οικονομικό ζήτημα, τόσο για τις χώρες προέλευσης, όσο και για τις χώρες υποδοχής, υπό το φως της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης.
Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας την Κυριακή και τη Δευτέρα (15/16 Νοεμβρίου). «Μετά από περιορισμένη και ανομοιόμορφη ανάπτυξη το 2015, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% το επόμενο έτος», που θα ήταν ο ταχύτερος ρυθμός από το 2011, σημειώνει το ΔΝΤ.

Προσθέτει ότι η πρόβλεψη «εξαρτάται από τη συνδρομή ευνοϊκών παραγόντων, με τις μεγαλύτερες αναπτυγμένες οικονομίες να συνεχίζουν να ωφελούνται από τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές και τις χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μετά από πέντε χρόνια μείωσης, οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία το 2016, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης στις προβληματικές οικονομίες είναι λιγότερο αρνητικός ή γίνεται θετικός.

Τρία αγκάθια και... πρόσφυγες

Σύμφωνα με το σημείωμα του Ταμείου, στο περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, τρεις σημαντικές μεταβάσεις επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας: α) η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική της, ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν πιθανόν να τη χαλαρώνουν περαιτέρω, β) η οικονομία της Κίνας υφίσταται αναγκαίο περιορισμό, καθώς ξεκινά ιστορικό και πολυετή νέο προσανατολισμό του μοντέλου ανάπτυξής της και γ) ο δεκαετής μεγάλος κύκλος των εμπορευμάτων φαίνεται να έχει τελειώσει.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναφέρεται στη διεθνή μετανάστευση ως πιεστικό οικονομικό ζήτημα, τόσο για τις χώρες προέλευσης, όσο και για τις χώρες υποδοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, προσθέτει στο σημείωμά του το ΔΝΤ, «αν οι μεταβάσεις δεν γίνουν με επιτυχία, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να εκτροχιαστεί».

«Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με πιθανές αποδιαρθρωτικές κινήσεις στις ροές κεφαλαίων και τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού. Αν και είναι καλοδεχούμενη, η νέα ισορροπία που επιδιώκει η Κίνα προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα και μπορεί, παρά τα μεγάλα περιθώρια της κινεζικής οικονομίας, να μην είναι ομαλή. Για τις χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες, οι σταθερά χαμηλές τιμές τους θα πιέσουν τους δημοσιονομικούς τους πόρους και θα μειώσουν την ανάπτυξη», εξηγεί.

Κάλεσμα σε αναβάθμιση πολιτικών

Για να διασφαλιστεί ισχυρή και ανθεκτική ανάπτυξη, οι πολιτικές πρέπει να αναβαθμιστούν, υπογραμμίζει το ΔΝΤ και προσθέτει: «Οι χώρες της G20 αντιμετωπίζουν δύσκολες αποφάσεις, λόγω του περιορισμένου περιθωρίου χειρισμών που έχουν και της ανάγκης να προσαρμοσθούν στις νέες πραγματικότητες. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη αναβάθμισης πολιτικών που θα συνδυάζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της μελλοντικής ανάπτυξης με αποτελεσματικά μέτρα από την πλευρά της προσφοράς που θα στηρίζουν τη σημερινή ανάπτυξη και θα διατηρούν τη σταθερότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: