9.11.15

«Σημαντική πρόοδος» με δύο... αγκάθια...

 «Σημαντική πρόοδο» των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση είδαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurοgroup. Ωστόσο τόνισαν ότι ακόμα υπάρχουν σημεία που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα «κόκκινα» δάνεια. 

Τόσο...
ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφεραν ως σημαντικές εκκρεμότητες την ανακεφαλαιοποίηση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως σημείωσαν, τα χρήματα (η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), είναι «έτοιμα» για να τα χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει πρώτα να ανταποκριθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα. 
Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι «εξαιρετική η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές», συμπληρώνοντας ότι «έχουν ήδη ληφθεί πολύ σημαντικά μέτρα».

«Υπάρχουν κάποια ακόμα που είναι υπό διαβούλευση. Το 80% έχει ολοκληρωθεί, μένει ένα 20% το οποίο είναι σε σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να λυθούν, τα οποία είναι ακανθώδη», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.  

«Υπάρχουν 3 δισ. ευρώ (οι δύο υποδόσεις: 2 και 1 δισ.) σε εκκρεμότητα που πρόκειται να εκταμιευτούν όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα» σημείωσε με τη σειρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Το πρόγραμμα του ESM είναι κάτι παραπάνω από επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

«Οι ανάγκες αυτές είναι κάτω από 25 δισ. ευρώ και είναι εξαιρετικά καλό νέο για την Ελλάδα», σημείωσε. Ανέφερε επίσης πως 10 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες. «Είναι δεσμευμένα και μπορούν να εκταμιευτούν σύντομα αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα», τόνισε. 

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Ένα από τα «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

● Εχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το όριο έπεσε στα 32.000 ευρώ).

● Διαθέτουν κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, και ώς 250.000 ευρώ για ζευγάρι, ενώ το όριο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

● Το σύνολο των οφειλών, περιλαμβανομένης της αξίας του ανεξόφλητου δανείου και τυχόν άλλων οφειλών σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών επίσης 120.000 ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: