Στη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, επικρίνοντας την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.
«Μαύρη ημέρα για την Τουρκία» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Die Welt. «Σε μια κανονική δημοκρατία θα έπρεπε κανείς να....
συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, το AKP. Όμως η Τουρκία δεν είναι», εξηγεί η εφημερίδα.
Σε μια δημοκρατία ο πρόεδρος της χώρας δεν θα υπερέβαινε τις εξουσίες του, δεν θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές επειδή δεν του άρεσε το αποτέλεσμα και μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης δεν θα μετέδιδε αποκλειστικά την προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζει η Welt.
Όμως εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης «θα πρέπει κανείς να συλλυπηθεί για τη μαύρη ημέρα το πεφωτισμένο τμήμα της Τουρκίας», τονίζει η γερμανική εφημερίδα, επικρίνοντας παράλληλα και την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη χώρα λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ένα γεγονός που σύμφωνα με τη Welt, συνέβαλε στη νίκη του AKP.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επέλεξε για το σχετικό άρθρο του τον τίτλο «Ματωμένη εκλογική νίκη», εξηγώντας ότι η τουρκική κυβέρνηση βύθισε τη χώρα στο χάος, επιδόθηκε στη βία, φίμωσε τους επικριτές της και ως αμοιβή κέρδισε τις εκλογές.
«Όμως δεν πρόκειται για μια δημοκρατία», τονίζει το περιοδικό.
Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στη διεθνή απομόνωση, παρόλα αυτά οι ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν το κόμμα του για να κυβερνήσει.
Το 2015 κατέρρευσε η πεποίθηση ότι το AKP είναι μια μεταρρυθμιστική δύναμη, καθώς και η ελπίδα ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ίσως να καταφέρει να έχει περισσότερο στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει η εφημερίδα.
Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι ένας άνδρας, ο Ερντογάν, την έχει μετατρέψει σε ένα φοβισμένο, παρανοϊκό κράτος, εξηγεί.
Παρόλα αυτά οι περισσότεροι ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν το AKP να κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με τους ψηφοφόρους, αλλά με την αντιπολίτευση, η οποία δεν κατάφερε να δείξει στους Τούρκους ότι υπάρχει άλλη προοπτική για τη χώρα πέραν αυτή που προσφέρει ο Ερντογάν.
Ο Ολλανδός ειδικός σε θέματα Τουρκίας Γιουστ Λάνγκεντικ εκτίμησε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η «εθνικιστική στρατηγική του AKP λειτούργησε».
Ο λόγος που το κυβερνών κόμμα κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά του σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν, σύμφωνα με τον Λάνγκεντικ, κυρίως ότι ακολούθησε μια εθνικιστική στρατηγική που λειτούργησε. Παράλληλα το βοήθησε και το γεγονός ότι ένα μέρος των Κούρδων που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) αυτή τη φορά επέλεξαν το AKP, καθώς τάσσονται κατά της επανέναρξης της ένοπλης σύγκρουσης από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι μετά τη νίκη του το AKP θα συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του Τύπου.
Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Λάνγκεντικ επεσήμανε ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε πιο ισχυρή θέση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ευρώπη θέλει κάτι από εκείνον και αναμένει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου