Αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αποτυχία να βρεθεί ουσιαστική λύση στο προσφυγικό, ενώ...
οι ροές αυξάνονται συνεχώς.
Παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που θα υποδεχθούν πρόσφυγες προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εν όψει της συνόδου κορυφής των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου προειδοπιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση των εθνικιστικών φαινομένων.
Σύστημα ανακατανομής προσφύγων
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα ανακατανομής των προσφύγων, μετά και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν φτάσει στο όριό τους και δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφώνο, ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε πως αν οι Ευρωπαίοι «δεν συμφωνήσουν τώρα, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω».
«Οι υπουργοί Εσωτερικών πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων», τόνισε.
Όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο, ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι θα πρέπει να τους μοιραστούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως επισήμανε, «αν δεν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα, τα hotspots δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτα».
Ταυτόχρονα, πρότεινε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στις χώρες που δείχνουν απροθυμία να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους.
«Αν κανείς πει στις χώρες που είναι διστακτικές, “θα σας βοηθήσουμε οικονομικά, με υποδομές ή με προσωπικό”, τότε πιστεύω ότι θα είναι έτοιμες να συνεισφέρουν», επισήμανε.
Άσελμπορν: Κίνδυνος λόγω εθνικισμών
Τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για την ειρήνη στην Ευρώπη έκρουσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.
Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, υποστήριξε πως οι λανθασμένοι εθνικισμοί διάφορων χωρών ενδέχεται «να οδηγήσουν ακόμη και σε κανονικό πόλεμο», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των χωρών.
«Ο δεσμός που μας συνδέει είναι πάντα η κουλτούρα των ανθρώπινων αξιών», είπε.
Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα που «εκμεταλλεύονται συνειδητά» το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης για να προκαλέσουν την ανησυχία των πολιτών και αυτό ακριβώς πρέπει να καταπολεμήσει η Ε.Ε.
Το Λουξεμβούργο έχει την εναλλασσόμενη προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ζαν Άσελμπορν υποστήριξε πως πρέπει να γίνει κάτι σύντομα ώστε να μην καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καταρρεύσει», είπε. «Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα γρήγορα, αν η απομόνωση αντί για την αλληλεγγύη γίνει κανόνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Απειλή και για Σένγκεν
Σύμφωνα με τον Ζαν Άσελμπορν, ακόμη και η Συνθήκη Σένγκεν απειλείται. «Ίσως έχουμε λίγους μήνες», τόνισε.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν χώρες που δεν έχουν κατανοήσει ότι «οι αρχές της Ε.Ε. δεν είναι μόνο υλικές».
Ο υπουργός Εξωτρικών του Λουξεμβούργου είπε πως όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, αν η Γερμανία και η Σουηδία φτάσουν στα όριά τους, «τότε δεν ξέρω τι θα γίνει στα Βαλκάνια».
Η Ε.Ε. βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη κατάσταση, ενώ «είναι ορατός ο κίνδυνος» να απειληθεί και η Συνθήκη Σένγκεν, επισήμανε.
«Αν δεν καταλήξουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση γι' αυτή την προσφυγική κρίση, αν όλοένα και περισσότερες χώρες πιστέψουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνο σε εθνικό επίπεδο, τότε η Σένγκεν είναι νεκρή», προειδοποίησε ο ίδιος.
Και όπως εξήγησε, αν καταρρεύσει η Συνθήκη Σένγκεν, «θα καταρρεύσουν μαζί της τα μεγάλα επιτεύγματα της Ε.Ε.», κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.
Η επαναφορά των ελέγχων θα επηρεάσει «τα πάντα, την οικονομία, τον τουρισμό, τις μετακινήσεις».
Ξεκαθάρισε δε ότι οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελούν κατάργηση της Συνθήκης, αλλά έχουν στόχο «να γνωρίζουμε ποιος, γιατί έρχεται σε εμάς ή ζητεί προστασία».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου