4.11.15

Μήνυμα του πρωθυπουργού στους δανειστές για τους πλειστηριασμούς...

Για απαράδεκτες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης, ...
στην συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μάρτιν Σουλτς διατύπωσε την θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα.

Χαρακτηριστικά, όπως τονίζεται στην άτυπη ενημέρωση, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής αναφέρθηκε στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ως προς το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, όπως τονίζει το Μαξίμου, αναγνωρίστηκε από τον Γερμανό πολιτικό η ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Επίτροπο Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

«Υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε και κυρίως πρέπει να δούμε, ζητήματα τα οποία πέραν μιας οικονομικής βαρβαρότητας εμπίπτουν και σε ένα σκέλος ηθικής, θα έλεγα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου.


Και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων και τους δίνουν από το φαγητό τους, ενδεχομένως και από τη στέγη τους ορισμένοι, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά.

Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ώστε να έχουν στέγη αυτοί οι άνθρωποι, έστω και προσωρινή μέχρι τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, την ίδια στιγμή δεχόμαστε πιέσεις για παράλογες απαιτήσεις για την πιθανότητα να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους Έλληνες πολίτες».

-Μας ενδιαφέρει να κλείσουν όλα τα ζητήματα αλλά με την κοινωνία όρθια

Συνέχισε δε λέγοντας ο Αλέξης Τσίπρας: «Εξήγησα στον πρόεδρο Σουλτς ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις απαιτήσεις δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Αντιθέτως θα διεκδικήσουμε την ίδια αλληλεγγύη που εμείς δείχνουμε και στις άλλες χώρες και στους πρόσφυγες να δεχθούμε και από τους Ευρωπαίους εταίρους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς είπε ότι σημείωσε τα θέματα της πρώτης κατοικίας και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως ο κ. Τσίπρας. Τα χαρακτήρισε δίκαια και είπε ότι θα τα μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στους δικούς του συνομιλητές. Ανέφερε επίσης ότι μίλησε και χτες το βράδυ με τον Πιέρ Μοσκοβισί και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση».


Τσίπρας: Οσοι επιμένουν στα σχέδια Grexit δεν είναι απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι

Στο ερώτημα αν είναι διατεθειμένος να μεταφέρει σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιο αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στο ανθρώπινο καθήκον έχοντας ως κίνητρο να διεκδικήσουμε κάποια χαλάρωση ή κάτι παραπάνω ως επαίτες από τους Ευρωπαίους εταίρους. Εμείς ανταποκρινόμαστε ούτως ή άλλως σε αυτό το καθήκον».


Και πρόσθεσε: «Καθημερινά από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το κόστος. Από τα κονδύλια της Ε.Ε. έχουμε εισπράξει μόνο 5,9 εκατ. από την αρχή της κρίσης.

«Σκεφτείτε πόσα ξοδεύουμε καθημερινά ώστε σε επιφυλακή. Πως κανείς μπορεί να υπολογίσει πόσο κοστίζει η ανθρώπινη απώλεια», είπε.

Με προορισμό... μια καλύτερη ζωή

«Εμείς ότι έχουμε να διεκδικήσουμε, όχι για την ελάφρυνση, αλλά για μια δίκαιη εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν και όχι κάποιοι να παίζουν παιχνίδια προσθέτοντας καινούργια πράγματα, πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν, αυτό θα το κάναμε ούτως ή άλλως ανεξάρτητα από το προσφυγικό πρόβλημα».

«Ομως μου δίνεται την ευκαιρία να προσθέσω κάτι ακόμα. Οι τελευταίες εξελίξεις, η προσφυγική κρίση που θέτει σε υπαρξιακή κρίση θα έλεγα όλη την Ευρώπη αναδεικνύουν ότι κάποιοι που το καλοκαίρι σκεφτόντουσαν και είχαν ετοιμάσει και σχέδια για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για το λεγόμενο grexit και μάλιστα χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες όχι μόνο τις οικονομικές, τις κοινωνικές σήμερα με αυτή την κρίση που περνά από την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν. Και αν επιμένουν σε τέτοια σχέδια μάλλον θα σημαίνει ότι δεν είναι απλά ανόητοι, αλλά και επικίνδυνοι»...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: