...στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Απείχαν από την τελετή οι ΗΠΑ...
με την Μαχμούντ Αμπάς να αφιερώνει την ιστορική στιγμή «στους μάρτυρες, τους φυλακισμένους και τους τραυματίες, και...
εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους προσπαθώντας να υψώσουν αυτήν τη σημαία», και να υπόσχεται ότι σύντομα θα υψωθεί και στην Ιερουσαλήμ, «την πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».
Περισσότεροι από 300 υπουργοί και διπλωμάτες χειροκρότησαν στα λόγια του Αμπάς στον κήπο των ρόδων στην έδρα του ΟΗΕ, όπου στήθηκε προσωρινά ένας ιστός σημαίας για τις ανάγκες της τελετής.
Μεταξύ τους βρίσκονταν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς και πρέσβεις από πολλές χώρες περιλαμβανομένης της Γαλλίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, δεν εκπροσωπήθηκαν στην τελετή.
Ο Μαχμούντ Αμπάς μίλησε για ιστορική στιγμή στην πορεία προς την παλαιστινιακή ανεξαρτησία -η Παλαιστίνη έλαβε καθεστώς κράτους-μη μέλους με την ιδιότητα του παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη το Νοέμβριο του 2012 για να ακολουθήσει η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από πολλές χώρες σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.
«Ειρήνη! Ειρήνη! Παλαιστίνη!» φώναξαν οι παριστάμενοι κατά την έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.
Οι Παλαιστίνιοι έδωσαν διπλωματική αγώνα για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που εγκρίθηκε πανηγυρικά στις 10 Σεπτεμβρίου και επιτρέπει στις σημαίες των κρατών με καθεστώς παρατηρητή να κυματίζουν δίπλα σε αυτές των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ.
Το Βατικανό και η Παλαιστίνη είναι οι μόνα δύο μη-κράτη μέλη με καθεστώς παρατηρητή.
Σε αντίθεση με την παλαιστινιακή, η σημαία της Αγίας Έδρας υψώθηκε έξω από την έδρα του ΟΗΕ δίπλα σε αυτές των 193 κρατών-μελών χωρίς να συνοδευτεί από επίσημη τελετή λίγο πριν φθάσει την περασμένη Παρασκευή ο Πάπας Φραγκίσκος για να εκφωνήσει ομιλία στη Γενική Συνέλευση.
Ο μόνιμος ιστός για την παλαιστινιακή σημαία έχει ήδη τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνον όπου κυματίζει η σημαία του Βατικανού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μίλησε για ημέρα «περηφάνιας» και «ελπίδας» για τους Παλαιστινίους ανά τον κόσμο. Κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επιδιώξουν το στόχο του δικού τους κράτους ενώνοντας πρώτα τη Γάζα με τη Δυτική Όχθη, και ζήτησε παράλληλα από αμφότερους Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που κατέρρευσαν πέρυσι και να ολοκληρώσουν μία «επιτυχή ειρηνευτική διαδικασία».
Αυτό θα οδηγήσει στην έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας «στο σημείο που πρέπει, ανάμεσα στην οικογένεια των εθνών ως κυρίαρχο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου