Πρόσω ολοταχώς βάζει η κυβέρνηση για να κλείσει εκκρεμότητες και να εξασφαλίσει, όχι μόνο τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ του δανείου, αλλά και των 10 δισ. ευρώ που αφορούν την...
ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μετά την σημερινή επίσημη ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ, αύριο αναμένεται να συγκληθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για δύο θέματα:
• Τους όρους για την συμμετοχή των παλαιών μετόχων και των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.
• Την στρατηγική για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων που περιλαμβάνει και την τροποποίηση των όρων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, που αποτέλεσε ένα από τα «αγκάθια» της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Στόχος είναι ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και φορολογικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί που θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη να βρει έτοιμο το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και μια συνεκτική στρατηγική για την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων.
Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει το θέμα με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση στο οποίο, παρά την σωρεία των δημοσιευμάτων, δεν έχουν βρεθεί «βιώσιμα» ισοδύναμα που θα επέτρεπαν την μη εφαρμογή του.
Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θεωρείται ως η κορυφαία δημοσιονομική και διαρθρωτική μεταρρύθμιση του τρίτου ελληνικού μνημονίου
Ένα ακόμη ακανθώδες θέμα θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει καλή θέληση σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος του χρόνου όπως η αποκρατικοποίηση των Οργανισμών των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τα περιφερειακά αεροδρόμια και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ROSCO .
Μάλιστα, θα πρέπει να κλείσει και το θέμα με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει κολλήσει στον ΑΔΜΗΕ. Τούτο διότι η λύση που δίνει το αρμόδιο υπουργείο για ανεξάρτητη μεν δημόσια δε εταιρία δικτύου και διανομής χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.
Θα πρέπει, επίσης, το κυβερνητικό επιτελείο να αποδείξει πρόοδο σε θέματα όπως η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, προετοιμασία για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ θα πρέπει να παρουσιάσει και μια προετοιμασία για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Διπλή πίεση
Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα αν θέλει η Ελλάδα να εξασφαλίσει όχι μόνο τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν για να κλείσει η δόση των 26 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο, αλλά να έχει το δικαίωμα να μπορεί να χρησιμοποιήσει για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών τα 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη πιστωθεί σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Οι δανειστές έχουν πλέον καταστήσει σαφές ότι χωρίς πρόοδο του προγράμματος δεν υπάρχουν εκταμιεύσεις. Αυτό δεν αφορά μόνο την χρηματοδότηση για την κάλυψη των υποχρεώσεων χρέους και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου όπως συμφωνήθηκε με το τρίτο μνημόνιο.
Επηρεάζει τα πόσα και το πότε θα διατεθούν για τις ελληνικές τράπεζες από το ειδικό λογαριασμό που έχει συσταθεί στο Λουξεμβούργο ειδικά για την Ελλάδα με αποκλειστικό στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των εμπορικών τραπεζών, αφού η εκταμίευση και αυτών των χρημάτων διέπεται από τους ίδιους κανόνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.