Πιο ακριβός από σήμερα ο τουρισμός, με δύο νέα φορολογικά μέτρα να τίθενται σε ισχύ: πρόκειται για την αύξηση του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση, που από το 6% πάει στο 13% για όλα τα ξενοδοχεία, ενώ την ίδια ώρα μπαίνει σε εφαρμογή το πρώτο...
"κύμα” κατάργησης των ειδικών εκπτώσεων στα νησιά του Αιγαίου.
Πρόκειται για τα έξι πιο δημοφιλή-"κοσμοπολίτικα” όπως έχουν χαρακτηριστεί- νησιά: Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Ρόδος και Σκιάθος, στα οποία καταργείται το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (5%, 9% και 16%), με τους νέους συντελεστές να διαμορφώνονται πλέον στο 6%, 13% και 23% αντίστοιχα.
Η διαμονή πλέον θα υπάγεται και αυτή στο 13%. Πρόκειται για τη πρώτη φάση της αύξησης συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα την 1η Ιουνίου το 2016 και τρίτο και τελευταίο την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Οι αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, οι οποίοι ήταν εξαρχής αντίθετοι στην περαιτέρω φορολόγηση του τουριστικού προϊόντος σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου μεγαλώνει, είναι έντονες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η αγωνία για την έκβαση της επόμενης σεζόν.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά και παράλληλα η εκτίναξη του ΦΠΑ στη διαμονή διαμορφώνουν συνθήκες πτώσης τουριστικής ζήτησης το 2016.
Το πόσο θα επηρεαστεί το τουριστικό πακέτο προκαλεί ανησυχία, κυρίως επειδή η τιμή του θα επηρεάσει τα συμβόλαια με τους ξένους tour operators. Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει φορολόγηση "δύο ταχυτήτων” στα νησιά, ούτε όμως και στις ορεινές περιοχές.
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, οι περισσότεροι ξενοδόχοι, φοβούμενοι μείωση των κρατήσεων, προχώρησαν σε απορρόφηση του ποσοστού της αύξησης στα συμβόλαια με τα πρακτορεία του εξωτερικού ή κατάφεραν να μοιράσουν τη διαφορά με το πρακτορείο, ώστε να μείνει σταθερή η τιμή του πακέτου.
Όπως όμως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, δεν καταφέρνουν όλα τα καταλύματα να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξει αύξηση στην τιμή των δωματίων, κάτι που αναμένεται να πλήξει περισσότερο του Έλληνες τουρίστες.
Οι ξενοδόχοι θεωρούν βέβαιο πως το τουριστικό προϊόν της Ελλάδα θα "κατρακυλήσει" σε ανταγωνιστικότητα. Και αυτό γιατί οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου κρατούν χαμηλούς τους συντελεστές φορολόγησης και μαζί τους και τις τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων: ενδεικτικά η γειτονική Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10%, η Κύπρος και η Ισπανία 9%, ενώ μόνο η Κροατία έχει συντελεστή στο 13%.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου