1.9.15

"Guardian": Η ελπίδα χάθηκε σε αυτές τις εκλογές ...

 Κρίσιμη δύναμη οι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ...
Αν οι εκλογές του Ιανουαρίου καθορίστηκαν από το κύμα... ελπίδας (η λέξη εκστομίστηκε από πολλούς ανθρώπους), τώρα είναι η αναποφασιστικότητα που κερδίζει άνετα στην προεκλογική εκστρατεία.
Είναι...
κοινή πεποίθηση ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται τώρα μπροστά στο δίλημμα αν θα πρέπει να εμπιστευτούν ξανά τον Τσίπρα ή να κινηθούν προς άλλη κατεύθυνση. Το μεσοδιάστημα της αναποφασιστικότητάς τους είναι αυτό που καταγράφουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις και θα διαρκέσει, λογικά, μέχρι και την ημέρα των εκλογών.
Ο Guardian κάνει οδοιπορικό στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό να αφουγκραστεί αυτά που έχουν στο μυαλό τους άνθρωποι διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και αντιλήψεων.
Ο 20χρονος Πέτρος Ξένιος λέει: «Πραγματικά πίστευα πως ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έκανε κάτι θετικό, αλλά δεν το έκανε».
Όπως αναφέρει το άρθρο, η ελπίδα είναι το συστατικό που λείπει στην πορεία προς τις κάλπες. Είναι προφανές πως το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προηγούμενες εκλογές («Η ελπίδα έρχεται») αυτή τη φορά δεν μπορεί να λειτουργήσει εν είδει μάντρα στα στόματα των οπαδών του. Η επίσης 20χρονη Λυδία Μάρκου λέει: «Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στην πτώχευση και ο Τσίπρας πρόσφερε μια πραγματική ελπίδα. Τον ψήφισμα γι' αυτό ακριβώς».
Επτά μήνες μετά, και με τις εκδορές από τη συμφωνία με τους δανειστές να είναι ακόμη νωπές, αρκετοί υποστηρικτές του Τσίπρα έχουν αποχωρήσει από την... αγκαλιά του, καθώς βλέπουν πως ακολούθησε τις πολιτικές που είχε υποσχεθεί να ανασχέσει, ενώ η Ελλάδα οδεύει σε κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Η απογοήτευση είναι ένα συναίσθημα που βρίσκει κανείς στους δρόμους της Αθήνας σε πλησμονή. Δεν είναι μόνο οι νέοι άνθρωποι, σαν αυτούς που ρώτησε ο δημοσιογράφος του Guardian, αλλά και πολλοί άλλοι αναποφάσιστοι που θα καθορίσουν, εν πολλοίς, την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, αναφέρει το άρθρο, τα ποσοστά δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα έχουν πέσει δραματικά το τελευταίο διάστημα, ως αντανάκλαση των αποφάσεων που πήρε και οι οποίες συνεπάγονται σκληρά μέτρα λιτότητας για τον περισσότερο κόσμο.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία είναι μικρή και δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχαν τα δύο κόμματα πριν από λίγους μήνες.
Αυτό που σημειώνουν όλοι οι αναλυτές και σημειώνεται και στο ρεπορτάζ του Guardian είναι ότι η πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Η δε συνεργασία στη βάση της προηγούμενης κυβέρνησης τίθεται εν κινδύνω, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι οι ΑΝΕΛ θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Οι επιλογές γίνονται ακόμη πιο ισχνές από τη στιγμή που ο Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν θέλει να συνεργαστεί με το «παλιό κατεστημένο», άρα αποκλείει μια σειρά κομμάτων με τα οποία θεωρητικά θα μπορούσε να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση.
Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ λέει πως θα ήταν απόλυτα καταστροφικό για την ελληνική οικονομία αν μέσα σε αυτό το πλαίσιο οδηγηθούν τα πράγματα σε νέες εκλογές. Ο κίνδυνος να πάνε πίσω οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι κάτι παραπάνω από φανερός. «Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ήδη εκτός ελέγχου. Η ΕΕ έλαβε μια απόφαση να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά το μέλλον της παραμένει επισφαλές. Η οικονομία αργοπεθαίνει. Η πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον, είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει ο εν λόγω διπλωμάτης.
Αρκετοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά οι νέοι, βλέπουν πίσω από την απόφαση του Τσίπρα να πάει σε πρόωρες εκλογές μια κυνική διαχείριση. Η 20χρονη Μάρκου λέει πως έκανε εσκεμμένα τώρα εκλογές για να μην καταλάβει ο κόσμος τα αποτελέσματα της συμφωνίας. «Ήταν πολύ κυνικό αυτό που έκανε», λέει χαρακτηριστικά.
Στο βάθος προβάλλει πλέον ένα νέο κόμμα μέσα από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα, που φιλοδοξεί να πάρει με το μέρος της σημαντικό κομμάτι των αναποφάσιστων και των προβληματισμένων. Ο Κώστας Ήσυχος, εκπρόσωπος του κόμματος και πρώην υπουργός, λέει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διέσχισε όλες τις κόκκινες γραμμές όταν συμφώνησε για το τρίτο μνημόνιο. Αυτό που προσφέρει το κόμμα μας είναι μια εναλλακτική λύση σε αυτή τη νεοαποικιακή συμφωνία που ξεπουλάει την Ελλάδα και τα περιουσιακά στοιχεία της, στο όνομα της παραμονής στο ευρώ έναντι οποιουδήποτε τιμήματος».
Το άρθρο αναφέρει πως το πλεονέκτημα του Τσίπρα εξακολουθεί να είναι η ηλικία του. Μπορεί το πρόγραμμα που συμφώνησε να είναι όντως σκληρό, αλλά κράτησε την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Κάτι που επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Ο Θάνος Ντόκος του ΕΛΙΑΜΕΠ αναφέρει: «Ο Τσίπρας εξακολουθεί να είναι δημοφιλής. Και αυτός ήταν ο μοναδικός παράγοντας που άλλαξε την έκβαση του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο. Μπορεί να έχει υποτιμήσει κι αυτός την αντίθεση που έχει προκύψει με τον λαό, αλλά δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν του δοθεί μια ακόμη ευκαιρία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: