Οι «ρυθμιστές» και η μάχη εισόδου στη Βουλή...
Δύο δύσκολες και παράλληλες πολιτικές μάχες δίνονται παράλληλα με το «ντέρμπι κορυφής» στις αυριανές εκλογές - η μάχη για την τρίτη θέση και η μάχη εισόδου στη Βουλή.
Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ θα είναι οι...
διεκδικητές, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις της τρίτης θέσης, με ελαφρό προβάδισμα των δύο πρώτων. Το Ποτάμι παίζει μεν στο ίδιο γκρουπ, αλλά υπολείπεται κατά τι και εμφανίζει προβλήματα συσπείρωσης και διαρροών τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «ρυθμιστές» του κυβερνητικού σχήματος
Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, και ανεξαρτήτως τελικής κατάταξης, οι ρυθμιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται πως θα είναι το ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι), καθώς η μεν ναζιστική Χρυσή Αυγή αποκλείεται ντε φάκτο από σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, το δε ΚΚΕ έχει διακηρύξει με κάθε τόνο ότι δεν συμπράττει.
Στις μετρήσεις των τελευταίων ημερών παρατηρήθηκε, όπως σημειώνουν οι δημοσκόποι, μια μικρή μεν αλλά σταθερή ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ το οποίο, δια της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, έχει θέσει ως στόχο να είναι τρίτο κόμμα. Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται κυρίως στην επιστροφή μερίδας ψηφοφόρων από το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου (που δεν κατεβαίνει στις εκλογές, καθώς και στα συναισθηματικά μηνύματα ενότητας που αποστέλλονται κατά ριπάς στους παλαιούς, και κυρίως μεγάλης ηλικίας, ψηφοφόρους του κόμματος που τον Γενάρη είχαν στραφεί απογοητευμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η - ρητορική τουλάχιστον - αυτοκριτική της Φώφης Γεννηματά για την μετατροπή του ΠΑΣΟΚ (του Βενιζέλου) σε «ουρά» της Νέας Δημοκρατίας - μια αυτοκριτική, πάντως, που δεν χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους.
Στην δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό 4,5% στην πρόθεση ψήφου και 5,5% στην εκτίμηση επιρροής έναντι 4,68% που είχε πάρει στις εκλογές του Γενάρη.
Σε ό,τι αφορά την επομένη των εκλογών, η Φώφη Γεννηματά διακηρύσσει ότι το κόμμα της θα πιέσει για μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ίδιου του ΠΑΣΟΚ θέτει σειρά από προϋποθέσεις - από την απλή αναλογική έως την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Παραπλεύρως, στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκπέμπουν το μήνυμα ότι θα προτιμούσαν τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση «αριστερής κατεύθυνσης», ωστόσο τα πάνταθα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της Κυριακής, ποιός θα είναι τελικά πρώτο κόμμα και τους συσχετισμούς των κοινοβουλευτικών εδρών.
Στο Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοωράκης έβαλε τον πήχη του εκλογικού στόχου στο 10%, ωστόσο η εικόνα από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνει αποσυσπείρωση του κόμματος και αυξημένες διαρροές.
Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr , στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το Ποτάμι φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 4% έναντι 6,05% που ήταν το ποσοστό του στις εκλογές του Γενάρη.
Η μάχη για την είσοδο στη Βουλή
Στη μάχη εισόδου στη Βουλή οι μεγάλοι χαμένοι των δημοσκοπήσεων είναι μέχρι στιγμής οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Η συντρηπτική πλειοψηφία των μετρήσεων τους δίνει ποσοστά καθαρά κάτω από το 3% και το όριο εισόδου στη Βουλή.
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες και για την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη που, όμως, στις περισσότερες δημοσκοπήσεις κινείται - έστω και οριακά - εντός Βουλής. Από τα στοιχεία για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων φαίνεται πως το νέο κόμμα Λαφαζάνη έχει πεπερασμένη ροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα περιορισμένες δεξαμενές από τους άλλους πολιτικούς χώρους.
«Ξεφούσκωμα» καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα και στο «φαινόμενο Λεβέντη», με την πόλωση της κορυφής να έχει ανακόψει την δυναμική που εμφάνιζε η ψήφος προς την Ενωση Κεντρώων στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Το κόμμα Λεβέντη δίνει πλέον μάχη για να μπει στη Βουλή, με ενδεικτική τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr που του δίνει 2,2% στην πρόθεση ψήφου και 2,5% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου