
Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. κυριαρχούν στις συζητήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού, καθώς και μεταξύ των...
πολιτικών κινήσεων και των μεμονωμένων προσώπων που ανήκουν στην ευρύτερη πολιτική οικογένεια του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ένας τέτοιος δημόσιος διάλογος για την προοπτική ανασυγκρότησης και ενοποίησης των κατακερματισμένων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ωστόσο το μετεκλογικό σκηνικό δημιουργεί ορισμένα νέα δεδομένα.
Ενα από αυτά, χωρίς πάντως να αλλάζει την κεντρική κατεύθυνση για μία ενιαία πορεία, που για πολλούς συνιστά αναγκαιότητα, είναι η ενίσχυση που κατέγραψε το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά την κάθοδο με το ίδιο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, την ίδια στιγμή που το Ποτάμι υποχώρησε, μένοντας μακριά από τους προεκλογικούς του στόχους.
Παρά λοιπόν την ώσμωση που εξακολουθεί να υπάρχει, τους κοινούς προβληματισμούς και τις συμπτώσεις απόψεων σε πολλά θέματα, η απόπειρα για έναν οργανωμένο διάλογο, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε συμπόρευση, έχει πολλά χιλιόμετρα να διανύσει και ίσως τελικά να μην καρποφορήσει λόγω αντικειμενικών δυσκολιών αλλά και εμποδίων που σχετίζονται με τις αρχηγικές φιλοδοξίες της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν ότι το μοντέλο της ισότιμης σύμπραξης με τη ΔΗΜΑΡ, με σεβασμό στην αυτοτέλεια του κάθε συνεργαζόμενου, αποτέλεσε ένα πρώτο πετυχημένο βήμα «επανένωσης, ανανέωσης και διεύρυνσης στον χώρο της Κεντροαριστεράς» απέναντι σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης και ασφυκτικά σύντομου χρόνου προεκλογικής περιόδου. Και προσθέτουν ότι η πρόσκληση για διαβούλευση, «με βάση προγραμματικές συμφωνίες και με αναφορά στις αρχές και αξίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών» παραμένει ανοιχτή και διαρκής, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις του χώρου.
Πατούν φρένο
Στην άλλη όχθη, εκείνην του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε το καθαρό δίλημμα «είτε αυτόνομοι είτε διαλυόμαστε», κλείνοντας την πόρτα της σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ.
Συνομιλητές του κ. Θεοδωράκη, στην προσπάθεια να πατήσουν φρένο σε αυτή τη σεναριολογία, υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι «το Ποτάμι δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση για συνεργασία με τα παλιά κόμματα», περιλαμβάνοντας σε αυτά τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.
Μοναδική περίπτωση συνεργασίας αποτελεί η συνεννόηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως π.χ. η αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι όμως κάτι παραπάνω, όπως π.χ. η πρόταση ορισμένων παραγόντων για ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα Ποταμιού-Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρά το γεγονός ότι η κριτική τους έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει ομοιότητες.
Πάντως, τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στη Σεβαστουπόλεως ακούγονται φωνές που ζητούν νέο φορέα από μηδενική βάση μέσα από ιδρυτικό συνέδριο, απορρίπτοντας την ιδέα της συμπόρευσης με αυτοτέλεια και φυσικά την απόλυτα αρνητική στάση ύπαρξης διαύλων.
Σχετική πρόταση κατέθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις χθες ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι με ενωτική διάθεση τάχθηκε υπέρ ενός «οργανωμένου φορέα με συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο», αποκλείοντας «μια συγκόλληση δύο κομμάτων».
«Εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι γίνεται το μαγαζάκι του καθενός, της Φώφης, του Σταύρου, του Φούφουτου», σημείωσε (Παραπολιτικά FM), διαφωνώντας με ένα μέτωπο «από μικρά μαγαζάκια».
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου