Την αναδιάρθρωση και διαγραφή ελληνικού χρέους, όπως επίσης τον τερματισμό της αποδόμησης του κοινωνικού συστήματος και την επένδυση στην κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, ως τις δύο βασικότερες προσεγγίσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα, τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιέρ Λοράν, σε...
σημερινή εκτενή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ", με τίτλο "Να επιτραπεί στους Έλληνες να αναπνεύσουν και πάλι".
Σχολιάζοντας αρχικά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λοράν παρατηρεί ότι νίκησε το θάρρος της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αντιτάχθηκε στην πολιτική λιτότητας της τρόικας για να προστατεύσει τους Έλληνες από τις συνέπειές της, παρά τη συμφωνία του Ιουλίου που είχε υπογραφεί μαζί της και στην πραγματικότητα δεν ήθελε ο ελληνικός πληθυσμός, ενώ η νέα αυτή νίκη αποτελεί μία δεύτερη ευκαιρία για όλους τους ανθρώπους στην Ευρώπη, να υποστηρίξουν μία κυβέρνηση, η οποία μάχεται για να τελειώσει η πολιτική της λιτότητας.
Όπως τονίζει, κορυφαίοι πολιτικοί της Ευρωζώνης εξανάγκασαν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει τους όρους λιτότητας, ενώ με την απειλή των κινδύνων μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη- με ένα Grexit- εκβίασαν την ελληνική κυβέρνηση και εν τω μεταξύ έγινε δυσκολότερος ο αγώνας ενάντια στις οδηγίες της λιτότητας.
Ωστόσο, προσθέτει ότι θα ήταν λάθος να ειπωθεί ότι άλλαξε η θέση των Ελλήνων και της κυβέρνησής τους, καθώς οι Ελληνες επανεξέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ διότι τον θεωρούν ως το πλέον κατάλληλο κόμμα που μπορεί να τους προστατεύσει από τις επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Λοράν, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα προβλέπει δύο βασικές προσεγγίσεις: Πρώτον, είναι αναγκαία μία αναδιάρθρωση του χρέους και μία διαγραφή χρέους, "για να επιτραπεί στην ελληνική οικονομία και πάλι να αναπνεύσει". Δεύτερον, πρέπει να σταματήσει η αποδόμηση στο κοινωνικό σύστημα και να επενδυθεί στην κοινωνική εξέλιξη της Ελλάδας, κάτι που πρέπει να γίνει με ελληνικούς πόρους, οι οποίοι δεν θα πρέπει να αξιοποιούνται πρώτα για απόσβεση του χρέους, ενώ είναι απαραίτητες οι επενδύσεις στην οικονομία με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο επενδύσεων, και εδώ μπορεί, φυσικά, να βοηθήσει κάπως και το λεγόμενο "Σχέδιο Γιούνκερ". Ωστόσο το συνολικό ποσό είναι πολύ μικρό και το σχέδιο πολύ αδύναμο.
Ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, αφού όλες οι χώρες βρίσκονται κάτω από την πίεση των χρηματαγορών και των δανειστών. Γι' αυτόν τον λόγο η Ευρωπαϊκή Αριστερά προτείνει μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για την εξεύρεση κοινών λύσεων για διαγραφή χρέους και ένα νέο χρονικό πλαίσιο αποπληρωμής του υπόλοιπου του χρέους, καθώς πολλές χώρες χρειάζονται χρόνο για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και να εξελίξουν την οικονομία τους.
Ως προς αυτό ο κ. Λοράν προτείνει, αφενός να δοθούν στις χώρες δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με πολύ χαμηλά επιτόκια και αφετέρου, μέσω ενός ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα έχει πόρους από τη φορολόγηση μεγάλης χρηματοπιστωτικής περιουσίας, να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως προσθέτει, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα δισεκατομμύρια που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε φορολογικούς παραδείσους.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επισημαίνει ότι υπάρχει "ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη" διότι οι οικονομικές βοήθειες της τρόικας βοηθούν κατά πρώτον τους δανειστές, τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την απόσβεση χρέους ιδιωτών επενδυτών και δεν φθάνουν στη χώρα, όπου δεν υπάρχει επί τόπου ανάπτυξη και ως εκ τούτου καμία απομείωση του χρέους, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικής ανάπτυξης.
Τέλος, θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα μίας κοινής στάσης των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες συνεργάζονταν με τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη και με την τρόικα για να εφαρμόζουν τους όρους στην Ελλάδα, ενώ πιστεύει πως η Ευρώπη, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, έχει μία κυβέρνηση πολύ πιο αξιόπιστη από ότι στο παρελθόν.
AΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου