Στη διευκρίνιση πως μόνον εάν εφαρμοσθούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εν μέρους της Ελλάδας θα προχωρήσει και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προχώρησε σήμερα Δευτέρα από την Λιουμπλιάνα ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ενημερώνοντας τα...
μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικής Πολιτικής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό πρόγραμμα.
μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικής Πολιτικής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως η Ελλάδα θα λάβει σε δόσεις ένα δάνειο ύψους μέχρι 86 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και πως η κυβέρνηση της Αθήνας θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την εκκαθάριση ληξιπροθέσμων οφειλών, και την χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο ίδιος ανέφερε πως δεν περιμένει πως το σύνολο των 86 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον ESM και πως το ΔΝΤ θα μετάσχει στο πρόγραμμα, μειώνοντας έτσι το μερίδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Όπως είπε, εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών πριν από το τέλος του προγράμματος και θα είναι σε θέση να εκδώσει ομόλογα σε αποδεκτό κόστος. Το αποτέλεσμα θα είναι ο ESM να εκταμιεύσει ακόμα λιγότερα χρήματα.
«Γνωρίζω ότι το νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα έχει προκαλέσει διαμάχη στη Σλοβενία, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Αν και η οικονομική στήριξη από τον ESM δεν συνεπάγεται μεταφορές κεφαλαίων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και, ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη δεν δανείζουν την Ελλάδα άμεσα, κατανοώ τις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τα χρήματα των φορολογουμένων, που αποτελούν τη βάση του ESM» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Στη βάση αυτή ανέφερε πως το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει το νέο ελληνικό πρόγραμμα και το οποίο όπως ξεκαθάρισε θα επιβλέπεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα παράξει έσοδα από την πώληση ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του δανείου του ESM.
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι μέρος των ελληνικών κρατικών εσόδων μπορεί να θεωρηθεί ως προστασία για τις αξιώσεις του ESM» είπε.
Σχετικά με το ελληνικό χρέος ο Κλάους Ρέγκλινγκ αποσαφήνισε πως η βιωσιμότητά του δεν πρέπει να εξετάζεται ως αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά υπό το πρίσμα των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.
«Βλέπω πως υπάρχουν δυνατότητες για συνομιλίες σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους το φθινόπωρο. Θα μπορούσαν να υπάρξουν συζητήσεις για περαιτέρω επέκταση στην διάρκεια ωρίμανσης των δανείων μας, για περαιτέρω αναβολή των πληρωμών τόκων, καθώς και για αναθεώρηση της μεταφοράς των κερδών του προγράμματος SMP.
» Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες θα δρομολογηθούν μόνο εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου