Σε...
μια περίοδο που η ΔΕΗ πασχίζει να μειώσει τα ποσά των ανεξόφλητων λογαριασμών που της χρωστούν οι «έχοντες» κακοπληρωτές, διαπιστώνει σε αρκετές περιπτώσεις ότι όταν στέλνει τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να κόψουν το ρεύμα σε κάποιους εύπορους πελάτες της, εκείνοι, χωρίς φυσικά να εξοφλήσουν την οφειλή, μετακομίζουν σε κάποιον από τους ιδιώτες ανταγωνιστές της.
Το θέμα είναι φλέγον καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η μάχη για τα μερίδια αγοράς στη λιανική του ρεύματος, και τους επόμενους μήνες θα ενταθεί.
Το τάιμινγκ άλλωστε που επέλεξε η ΔΕΗ να ανακοινώσει την Πέμπτη μειώσεις στα τιμολόγια για επαγγελματίες και επιχειρήσεις μόνο τυχαίο δεν ήταν, καθώς συνδέεται με τις επικείμενες αλλαγές που φέρνει στην αγορά ηλεκτρισμού το μνημόνιο αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.
Πρόκειται για τις σχεδιαζόμενες δημοπρασίες ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), που θα δώσουν για πρώτη φορά στις ιδιωτικές εταιρείες πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να διαμορφώσουν ένα ελκυστικό πακέτο για τους πελάτες τους, με στόχο χαμηλότερα τιμολόγια απ' αυτά της ΔΕΗ.
Ενόψει αυτών των εξελίξεων, η ΔΕΗ πασχίζει να περιορίσει όσο περισσότετρο μπορεί τις διαρροές πελατών της προς τον ανταγωνισμό, που έχουν αυξηθεί μετά και την επιθετική πολιτική που εγκαινίασε τον Ιούνιο προς τους κατ’ επάγγελμα μπαταξήδες.
Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, μέσω του συστήματος SAP (τετραγωνικά και ιστορικό καταναλώσεων) δείχνουν πως πολλά ξενοδοχεία, επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά που ζουν σε πολυτελείς κατοικίες στα προάστια, δεν πληρώνουν συστηματικά. Το πρόβλημα για τη ΔΕΗ είναι ότι καταγράφεται μια αυξανόμενη τάση οι πελάτες αυτοί μπροστά στην απειλή διακοπής του ρεύματος να μετακινούνται σε άλλη εταιρεία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ ζήτησε από τη ΡΑΕ να απαγορευτεί η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρισμού αν δεν εξοφληθεί πρώτα ο προηγούμενος πάροχος, αίτημα που δεν έγινε δεκτό, καθώς οι απόψεις της ΡΑΕ διίστανται.
Κάποιοι θεωρούν πως αποτελεί πράγματι αθέμιτη πρακτική για μια εταιρεία να κάνει πελάτες όσους καταναλωτές χρωστούν στη προηγούμενη εταιρεία.
Αλλοι όμως θεωρούν ότι το ληξιπρόθεσμος χρέος σε μια εταιρεία, δεν μπορεί να εμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς, ούτε να αποτελεί εμπόδιο για τη μετακίνηση ενός πελάτη από μια εταιρεία σε μια άλλη. Κάτι τέτοιο, λένε, θα αντίκειτο στην ίδια την έννοια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Άλλωστε, προσθέτουν, η ΔΕΗ διαθέτει όλα τα νομικά όπλα για να κυνηγήσει τους μπαταξήδες ανεξάρτητα αν έχουν μετακομίσει σε άλλη εταιρεία.
Είναι προφανές ότι η απόρριψη από τη ΡΑΕ του αιτήματος της ΔΕΗ έχει δημιουργήσει «σύννεφα» στις σχέσεις τους. Επιχειρώντας λοιπόν να απαντήσει στη κριτική που δέχεται από τη ΔΕΗ, έπειτα από την απόρριψη του αιτήματός της, η Αρχή έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα επιστολή που απέστειλε στις 12 Αυγούστου και στις 8 εταιρείες του χώρου, καλώντας τις να «απέχουν από τη συστηματική προσέλκυση πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε άλλο προμηθευτή».
Πρόκειται για απλή έκκληση της Αρχής, χωρίς καμία νομική υποχρέωση για τις εταιρείες, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο Κώδικας, κάτι που απαιτεί απόφαση του αρμόδιου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ακόμη και στην περίπτωση που επικρατήσει το επιχείρημα της ΔΕΗ, αλλαγή του Κώδικα πριν τον Οκτώβριο-Νοέμβριο δεν πρέπει να αναμένεται.
Παρ' όλα αυτα η ΡΑΕ ανήγγειλε την πρόθεσή της να επανεξετάσει τις διατάξεις του Κώδικα, καλώντας την αγορά σε διαβούλευση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία για τις πρακτικές αντιμετώπισης και διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στην επιστολή του, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν.Μπουλαξής, καλεί όλους τους παίκτες του χώρου “να απέχουν από τη συστηματική προσέλκυση πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί αθέμιτη πρακτική, ευνοώντας συνακόλουθα την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή και συντελώντας στην ευρύτερη απορύθμιση της αγοράς”.
Επιπλέον η Αρχή «εφιστά την προσοχή στους προμηθευτές ώστε κατά τη διαδικασία αξιολόγησης αιτημάτων προμήθειας από νέους πελάτες, να ελέγχουν την ύπαρξη τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών του αιτούντος προς τον προηγούμενο προμηθευτή του, ιδίως δια της προσκόμισης αντιγράφου του τελευταίου λογαριασμού κατανάλωσης του αιτούντος. Πρακτικές και καταχρηστικές συμπεριφορές αντίθετες προς τα ανωτέρω, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Αρχή και θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου».
Στην ουσία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δεν κάνει τίποτα περισσότερο, παρά να καλεί τους εμπλεκόμενους στο χώρο σε μια «συμφωνία κυρίων». Δεν μπορεί σ' αυτή τη φάση να κάνει και κάτι παραπάνω.
Ταυτόχρονα υπενθυμίζει τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει το 2011, επί θητείας στη ΡΑΕ του Ν.Βασιλάκου, όπου κατόπιν αιτήματος αρκετών προμηθευτών έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να δημιουργηθεί ένας «Τειρεσίας» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τότε ωστόσο το θέμα είχε μπλοκάρει πάνω στο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα.
Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα θα έχει συνέχεια. Η μεν ΔΕΗ ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις «διαρροές» από το πελατολόγιό της, πόσο μάλλον ενόψει των επικείμενων από τον Οκτώβριο δημοπρασιών πώλησης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος με αποδέκτες τον ανταγωνισμό.
Οι, δε, ανταγωνιστές της (τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών) θεωρούν πως οποιαδήποτε αλλαγή στο Κώδικα Προμήθειας θα αποτελέσει ευθεία παρέμβαση στην ίδια την έννοια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία παρά τις εξαγγελίες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, παραμένει ακόμη γράμμα κενό...
TANEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου