Το ελληνικό «όχι» είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Μέρκελ γράφει σε άρθρο της η Wall Street Journal, η οποία εξετάζει τα σενάρια της...
επομένης του δημοψηφίσματος. Το ρίσκο σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλο αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, καθώς η Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας θα πρέπει είτε να «γλυκάνει» προκαλώντας εξέγερση στους Γερμανούς βουλευτές και ψηφοφόρους της, ή να διατηρήσει στη σκληρή στάση της δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
επομένης του δημοψηφίσματος. Το ρίσκο σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλο αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, καθώς η Σιδηρά Κυρία της Γερμανίας θα πρέπει είτε να «γλυκάνει» προκαλώντας εξέγερση στους Γερμανούς βουλευτές και ψηφοφόρους της, ή να διατηρήσει στη σκληρή στάση της δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Ολόκληρο το άρθρο:
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δυο επιλογές: είτε να "γλυκάνει" τους όρους της διάσωσης, ή να τηρήσει την σκληρή γραμμή της. Και οι δυο ενέχουν μεγάλο ρίσκο.
Η ετυμηγορία των Ελλήνων ψηφοφόρων την Κυριακή φέρνει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αντιμέτωπη με την σκληρότερη πρόκλησή της από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη.
Η επιλογή της τώρα είναι είτε να υποκύψει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να «γλυκάνει» τους όρους της διάσωσης, ή να τηρήσει την σκληρή της γραμμή αρνούμενη περαιτέρω υποχωρήσεις.
Και οι δυο δρόμοι ενέχουν μεγάλο ρίσκο: αν «νερώσει» το πακέτο της ελληνικής διάσωσης θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική εξέγερση στη Γερμανία και να αποδυναμώσει τους αυστηρούς κανόνες που έχει δημιουργήσει τα προηγούμενα πέντε χρόνια η ευρωζώνη για τις μελλοντικές κρίσεις.
Αν αρνηθεί να λυγίσει, τότε θα μπορούσε να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να δημιουργηθεί οικονομικό και πολιτικό χάος στη χώρα.
Δεδομένου το πόσο έχει καθορίσει η Γερμανία την διαχείριση της κρίσης, η ισχυρή αρνητική ψήφος που βγήκε από την Ελλάδα ήταν έναν επώδυνο πλήγμα.
Σήμερα η κ. Μέρκελ πρόκειται να μεταβεί στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες συμφώνησαν πως «η ψήφος των Ελλήνων πρέπει να γίνει σεβαστή», ενώ οι δυο ηγέτες ζήτησαν να πραγματοποιηθεί σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης την Τρίτη.
Αν υπάρξουν κάποιες υποχωρήσεις στους όρους ενός νέου πακέτου διάσωσης –ιδιαίτερα αν υπάρξει υπόσχεση για κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητούν Ελλάδα και ΔΝΤ- θα μπορούσε να σωθεί η Ελλάδα από μια καταστροφική έξοδο από την ευρωζώνη.
Ωστόσο, αν και μια τέτοια συμφωνία μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης και των συμμάχων των Σοσιαλδημοκρατών, ωστόσο θα υπάρχουν μεγάλες αντιστάσεις από τους συντηρητικούς κύκλους της Καγκελαρίου. Και θα απαιτούνταν επίσης μια ισχυρή δέσμευση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση είναι τώρα απίθανο να κάνει.
Επίσης, δεν είναι εγγυημένη ούτε η ευρύτερη λαϊκή στήριξη για ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Αν και αρκετές δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα έδειξαν πως οι Γερμανοί είναι διχασμένοι ως προς το αν η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη, ωστόσο έως και τα τρία τέταρτα απορρίπτουν της περαιτέρω παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας.
Μια διάσωση με πιο ευνοϊκούς όρους θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα βλαπτική για την Μέρκελ διότι θα ακύρωτε την λογική της γερμανικής προσέγγισης στην κρίση: ότι μπορεί να διορθωθεί μόνο αν οι μη ανταγωνιστικές οικονομίες ξαναχτιστούν και οι δημοσιονομικοί κανόνες της ευρωζώνης δεν παραβιαστούν ποτέ ξανά.
Στην περίπτωση ενός Grexit, οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι βέβαιο ότι θα επιρρίψουν τις ευθύνες στον κ. Τσίπρα, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Λαμβάνοντας όλα τα προαναφερθέντα υπ' όψιν, αλλά και τις αρχές και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, μπορεί η Μέρκελ να επιλέξει την δεύτερη οδό και να τηρήσει την σκληρή της στάση, ένα αποτέλεσμα που θεωρούν πιθανότερο πολλοί αναλυτές.
Σε σημείωμά της που εξέδωσε την Κυριακή, η Deutsche Bank ανέφερε πως το πιθανότερο αποτέλεσμα του «όχι» θα είναι το τέλος της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, με ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα εντείνονται οι οικονομικές δυσκολίες.
Για το ίδιο σενάριο έχει μιλήσει και το Βερολίνο.
Ο κ. Τσίπρας «κατέστρεψε τις τελευταίες γέφυρες με τις οποίες Ευρώπη και Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν κινηθεί προς τον συμβιβασμό», δήλωσε στην Tagespiegel ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου